10. maj 2018.10. maj 2018.
PREDSTAVLjENE SUBVENCIJE ZA PRIPLODNE STOKE
PREDSTAVNICI GRADA I ODELjENjA ZA
POLjOPRIVREDU U ZABLAĆU

PREDSTAVLjENE SUBVENCIJE ZA PRIPLODNE STOKE

Odeljenje za poljoprivredu Grada Šapca i ove godine daje subvencije za nabavku priplodnih umatičenih grla stoke. Kokurs je otvoren od danas (četvrtka) i traje do oktobra, a fond je, zbog velikog interesovanja, duplo veći u odnosu na prethodnu godinu.
- Subvencije za nabavku kvalitetnih priplodnih umatičenih svinja, koza i ovaca Odeljenje za poljoprivredu počelo je da daje prošle godine. Grad sa 40 odsto subvencioniše nabavku stoke, a maksimalan iznos po jednom korisniku je 80.000 dinara. Naišli smo na jako veliko interesovanje i prošle godine za ovu namenu raspodeljeno je više od dva milona dinara na 45 domaćinstava. Uvek se trudimo da, u razgovoru sa poljoprivrednicima, odaberemo najbolje mere koje će podstaći razvoj poljoprivrede, u ovom slučaju stočarstva. Uvek ćemo izaći u susret poljoprivrednicima da mogu sa što kvalitetnijom robom, koja će ih što manje koštati da izađu na tržište, naveo je načelnik Odeljenja za poljoprivredu Dušan Lazić.
Lazić je u utorak, zajedno sa zamenikom gradonačelnika Dušanom Kostadinovićem i članom Gradskog veća Slavišom Kostadinovićem posetio domaćinstvo Milana Gavrilovića iz Zablaća. Ovde su najavili novi konkurs za subvencije i govorili o efektima koji su postignuti do sada.
-Navedena mera dala je dosta dobre rezultate i veliko je interesovanje naših poljoprivrednih proizvođača. Zbog toga je ove godine za tu namenu predviđeno četiri miliona dinara. Cilj mere je povećanje stočnog fonda, kao i dobijanje kvalitetnijih proizvoda, a sve to sa što nižom cenom koštanja za poljoprivrednika. Ovo je još jedna u nizu mera koje su u skladu sa agrarnom politikom grada da poljoprivrednici zarade više od posla kojim se bave, istakao je Dušan Kostadinović.
Porodica Gavrilović već dugo koristi različite subvencije kako bi olakšali svoju poljoprivrednu proizvodnju. Obrađuju 12 hektara svoje zemlje i još četiri koja uzimaju pod zakup. Imaju 11 krava, dve junice i nekoliko bikova, kao i osam, devet krmača i nerasta. Predaju između 120 i 150 tovnih svinja godišnje.
-Subvencije nam mnogo znače i koristimo ih. Zahvaljujući podsticajima iskopao sam dubinski bunar 2012. godine, kupio sam cisternu za osoku i dobio 40 odsto povraćaj sredstava. Prošle godine sam iskoristio i ovu meru i kupio tri priplodne nazimice velikog jokšira sa farme u Žarkovu. Na ovaj način dobijamo mnogo bolji priplodni materijal i svinje nas mnogo manje koštaju dok dostignu tov, jer bolje napreduju, objašnjava Milan Gavrilović, koji dodaje da se od poljoprivrede može živeti mada su i odricanja velika. Kaže da im je najbitnije da nikom ništa ne duguju.

M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa