17. maj 2018.17. maj 2018.
PREDSTAVLjAMO VAM SMEROVE

STRUKOVNA MEDICINSKA SESTRA VASPITAČ I STRUKOVNI MASTER VASPITAČ

Visoka škola strukovnih studija za vaspitače u Šapcu je među prvim visokoškolskim ustanovama koje su akreditovale studijski program za medicinske sestre vaspitače i strukovne master vaspitače. U međuvremenu je odškolovana prva generacija strukovnih master vaspitača.
Visoka škola strukovnih studija za vaspitače u Šapcu je državna visokoškolska ustanova koja realizuje osnovne i specijalističke strukovne studije za vaspitače na četiri studijska programa: jednim osnovnim programom za vaspitače sa dva modula (rad sa decom ranog uzrasta i predškolskog uzrasta) i tri specijalistička studijska programa (specijalista za fizičko, rani razvoj deteta i pripremni preškolski program). Specijalističke strukovne studije su i u predstojećoj školskoj godini u kategoriji drugog stepena strukovnih studija.
Novinu u radu ove ustanove predstavlja novoakreditovani studijski program Strukovna medicinska sestra vaspitač koji je iz medicinskog polja. Na ovom programu će moći da studira 30 studenata. Cilj programa je visoko obrazovanje medicinskih sestara vaspitača, kao bazičnih nosilaca zdravstvene nege, zaštite i unapređenja zdravlja, kao i vaspitno-obrazovnog rada koji obezbeđuje fizički, emocionalni i intelektualni razvoj dece u predškolskim ustanovama, uzrasta od 6 meseci do 3 godine života.
Sve do nedavno u predškolskim ustanovama, odnosno u jaslicama uglavnom su radili zdravstveni radnici. Praksa je pokazala da su na ovim radnim mestima zapošljavane medicinske setre - tehničari. Donedavno u Srbiji nije postojala nijedna visoka škola niti fakultet na kojima bi sestre iz jaslica mogle da se školuju i postanu ravnopravne sa kolegama koji rade sa decom od tri godine, pa do polaska u školu. Ovaj problem je prepoznala Visoka škola strukovnih studija za vaspitače i uz veliki rad i trud uspela da akredituje studijski program STRUKOVNA MEDICINSKA SESTRA VASPITAČ. S obzirom da je navedeni studijski program u medicinskom polju, uslov za upis je završena srednja medicinska škola.
Medicinske sestre koje u ovom momentu imaju odgovarajući profil stručne spreme imaju priliku da završetkom ovih studija steknu prvi stepen visokog obrazovanja i obezbede bolji status i veću zaradu, iako nisu ugrožene za radno mesto. Ovaj studijski program je akreditovan u pravom trenutku jer je važno u svakom poslu biti prvi, a osim toga ispuniti i zakonsku regulativu i dati mogućnost velikoj populaciji medicinskih sestara da ostvare svoja prava u pogledu mogućnosti permanentnog usavršavanja i školovanja. Potrebno je naglasiti da je Škola u postupku akreditacije ovog studijskog programa prošla vrlo ozbiljan put kako bi ispunila veliki broj propisanih standarda koji zahtevaju ispunjavanje mnogobrojnih uslova kako bi se akreditovala Škola kao ustanova i studijski program posebno.
Najznačajnija novina i najviši (drugi) nivo obrazovanja strukovnih vaspitača predstavlja studijski program Strukovni master vaspitač koji je ova Škola akreditovala, prvobitno u junu 2017. godine za 50 studenata, a potom u decembru za 110 studenata, tako da je odškolovana prva generacija strukovnih master vaspitača.
Strukovni master vaspitač predstavlja novinu u pedagoškom konceptu obrazovanja, utemeljenu na Zakonu o visokom obrazovanju i praksi u mnogim evropskim zemljama. Master strukovne studije, koje se organizuju u ovoj visokoškolskoj ustanovi, koncipirane su tako da podižu nivo sposobnosti vaspitača za rad u predškolskoj ustanovi u skladu sa zahtevima programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja, ali i sa najnovijim saznanjima neurofiziologije o genetskim (biološkim) potencijalima deteta i otkrićima koja pokazuju da je period do sedme godine života osetljiv period za ukupan razvoj. Ove studije traju dve godine, mogu ih upisati svi strukovni vaspitači sa završenim osnovnim i specijalističkim strukovnim studijama za vaspitače.
Polazeći od toga da je znanje osnovni resurs za dalji društveni razvoj Srbije, vizija rukovodstva, zaposlenih i studenata je da razviju Visoku školu strukovnih studija, prepoznatljivu po kvalitetu školovanja vaspitača sa visoko stručnim i praktično primenljivim znanjima i veštinama iz oblasti vaspitno-obrazovnog rada sa decom predškolskog uzrasta.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa