17. maj 2018.17. maj 2018.
Manifestacija

“Muzeji u noći”

Tradicionalna međunarodna kulturna manifestacija “Muzeji u noći” biće održana u subotu 19. maja u Šapcu. Na konferenciji za novinare Igor Marsenić, član Gradskog veća grada Šapca, Dejan Živanović, saradnik za kulturu u Gradskoj upravi grada Šapca i Kristina Aleksić, savetnik za programe kulture Bibilioteke šabačke, predstavili su ovogodišnji program. U organizaciju uključile su se i druge brojne ustanove kulture u gradu kako bi posetiocima omogućile uvid u brojne zanimljive programe i vredne muzejske eksponate.
-“Noć muzeja“ je interesantna kulturna manifestacija koja se više od jedne decenije organizuje u našem gradu. Svakako jeste jedna od onih manifestacija koja svake godine prikuplja sve više i više posetilaca i na tom tragu je grad Šabac već više od decnije. Nadam se da će u narednom periodu sve ono što je „Noć muzeja“ predstavljala do sada biti na još jednom višem nivou. „Noć muzeja“ se svake godine organizuje u maju mesecu i u vezi je sa svetskim danom Muzeja koji se obeležava 18. maja. Tako i ove godine u našem gradu 19. maj je označen kao dan kada će biti organizovana šabačka „Noć muzeja“ i ove godine kao i prethodnih godina ne obuhvata samo Narodni muzej u Šapcu, nego obuhvata i druge kulturne, obrazovne ustanove na teritoriji našeg grada, koje u tom danu imaju nešto posebno da ponude našim sugrađanima. Ovo nije samo jedan projekat izolovan, nego je aktivnost koju grad i gradska uprava prepoznaju već više godina zajedno. Zajedno sa ustanovama kulture i školama organizujemo svake godine. Pripremili smo programe iz različitih oblasti, imamo književne programe, muzičke. Svakako i programi koji se tiču same prezentacije muzejskih izložbi - naveo je Dejan Živanović, saradnik za kulturu u Gradskoj upravi grada Šapca.
Bibiloteka šabačka tradicionalno učestvuje u manifestaciji “Muzeji u noći”. Ove godine pripremili su bogat i zanimljiv program za sugrađane. Kristina Aleksić, savetnik za programe kulture Bibilioteke šabačke na konferenciji predstavila je planove ove kulturne ustanove za 19. maj.
- Kao i prethodnih godina Bibilioteka šabačka se zaista potrudila da pripremi veoma ozbiljne i interesantne programe za naše drage sugrađane. Prvenstveno zato što znamo da je sama manifestacija “Noć muzeja” veoma posvećena i da je to odlična prilika da one ljude koji nisu stalni posetioci ustanova kulture privolimo da se uključe. Ove godine Bibilioteka šabačka će prikazati izložbu “Srpska književnost i Veliki rat”, koja je realizovana u saradnji sa Bibiliotekom grada Beograda. Izložba je za nas u biblioteci izuzetno važna, ne samo zato što učestvujemo u ovoj manifestaciji, nego zato što je prva u nizu programa kojim će Bibilioteka šabačka obeležiti za naš grad i našu zemlju veoma značajan jubilej, a to je 100 godina od završetka Velikog rata. Pored centralnog programa koji će biti u galeriji u dvorištu smo u saradnji sa umetnicima iz grupe “Kombinart” pripremili još jedan dodatni program. Oni su se potrudili da na svoj način prikažu slike razorenog grada i da stvore atmosferu bojnog polja, a sve to u skladu sa izložbom koja će biti u samom holu bibilioteke. Izložba će biti podeljena na tri različite celine u okviru koje će biti prikazane “Srpski pisci u Velikom ratu”. Veliki broj naših pisaca je učestvovao u Prvom svetskom ratu, što na bojnom polju, što tokom povlačenja. Neki od njih, kao Stanislav Vinaver, Miloš Crnjanski, Ivo Andrić. Izdavačka delatnost bila je veoma zastupljena u tom periodu, posebno na Krfu. Ono što mi izdvajamo kao posebnost su fotografije predstave u ratnom okruženju. Ta fotografija ima posebno i simbolično značenje i za vreme u kome živimo. Naravno, sve ovo će upotpuniti nastup učenika muzičke škole “Mihajlo Vukdragović” - istakla je Kristina Aleksić, savetnik za programe kulture Bibilioteke šabačke.
Igor Marsenić, član Gradskog veća grada Šapca predstavio je program Muzeja šabačkih Jevreja i pozvao sve sugrađane da tokom „Noći muzeja“ iskoriste priliku da posete neke od šabačkih ustanova kulture koje su se ove godine posebno potrudile da pripreme raznovrstan i privlačan program.
- Svaka „Noć muzeja“ je imala svoje novine i mislim da će ova biti zapamćena po nekim novim prostorima, kao što je Muzej šabačkih Jevreja. Ove godine želimo da ponovo otvorimo taj prostor sa temom “Muzej u nastajanju”. Zato što je Muzej šabačkih Jevreja značajan i nadam se da ćemo uz pomoć i rad kustosa Narodnog Muzeja nastaviti sa radom i formiranjem stalne postavke. Branislav Stanković kustos Narodnog muzeja u Noći Muzeja će održati predavanje o jevrejskoj zajednici u Šapcu. Ono što je vrlo zanimljivo i inovativno, jer su inovacije prirodno stanje našeg grada i po tome smo poznati, a to je Startit centar. Svi naši sugrađani, bez obzira na godine mogu da dođu i saznaju nešto o istoriji savremenih tehnologija. Imaće priliku da čuju zanimljive stvari o prvim kompjuterima koji su se pojavili osamdesetih godina prošlog veka. Ono što je posebno zanimljivo je da će moći da dožive prostor drugačije zahvaljujući virutelnoj realnosti. Naime, biće postavljene kacige za virtuelnu realnost. Mislim da je to nešto intrigantno, neobično i zanimljivo. Zbog toga pozivam sve sugrađane da dođu i vide o čemu je reč - naveo je Igor Marsenić, član Gradskog veća grada Šapca.
U Narodnom muzeju Šabac posetioce očekuje izložba “Rođenje humane robotike gde će imati priliku da vide najznačajnije primerke i dostignuća Centra za robotiku.
- Nama je jako stalo da bar jednom godišnje imamo ozbiljnu naučnu izložbu u Šapcu. Ove godine je to izložba Muzeja nauke i tehnike iz Beograda koja je proglašena za najbolju u Srbiji, a kustos je Šapčanin Ivan Stanić - rekao je je Igor Marsenić, član Gradskog veća grada Šapca.

M.Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa