Инфо

Берза

  • aero 801 ▲ 0,13%
  • alfa 31.500 ⚫ 0,00%
  • enhl 680 ▼ -1,45%
  • kmbn 2.748 ▼ -0,04%
  • kmbnpb 1.150 ▲ 3,14%
  • niis 695 ▼ -3,34%
  • sjpt 180 ⚫ 0,00%
  • tlkb 8.001 ▲ 0,01%
  • vbse 1.600 ▲ 6,60%
(31. мај 2018.)
Школа примењених уметности прославила 25 година рада

Уметнички код

Школа примењених уметности у првим годинама настанка је била конципирана као образовна установа где се изучавају уметнички занати, чува и негује традиција. Данас, ситуација је мало другачија. Након четвртине века ова образовна установа је и даље чувар традиција, али је и простор где се сусрећу нове технологије, уметност и говоре униврезалним језиком
Уметнички код
Школа примењених уметности протеклог петка је прославила 25 година успешног постојања и рада. Свечаној академији у Шабачком позоришту претходило је отварање изложбе „ДНА фор Арт“, у Галерији Владислав Лалицки. Скулптура коју су професори и ученици заједнички осмислили представља уметнички ДНК ланац Школе у који је уткан таленат, креативност и посвећеност сваког од њих.
- Рад је настао кроз рад креативности и ученика и професора и репрезентује 10 профила школе, али на тако један савршен и сам себи довољан начин да постаје прави симбол и школе и ове манифестације. Након 25 година, колико пратим рад школе, она је заиста сазрела и овај рад је сублиман показатељ те констатације - навео је Филип Ковачевић, историчар уметности.
Школа примењених уметности у првим годинама настанка је била конципирана као образовна установа где се изучавају уметнички занати, чува и негује традиција. Данас, ситуација је мало другачија. Након четвртине века ова образовна установа је и даље чувар традиција, али је и простор где се сусрећу нове технологије, уметност и говоре униврезалним језиком.
- Ми смо врло поносни на наш јубилеј и на све генерације ученика који су изашли из школе, јер су они обогатили културни живот, не само нашег града, него и домаће сцене. Надамо се да ће нам и у будће долазити кавалитетни и талентовани млади људи. Неки од њих су врло успешни и на интернационалној уметничкој сцени. Двадесет пет година негујемо ДНК за уметност, ако она уопште постоји. Али ми то препознајемо у себи, као што препознају ученици, а то је највећа вредност. Ове године нешто другачије облежавамо јубилеј. Сама изложба је мало другачија у односу на оно што су суграђани и посетиоци наших изложби навикли да погледају. У питању је инсталација, скулптура “ДНА за уметност” – истакла је Невенка Ђокић, директорка Школа примењених уметности.
Музичко-сценски програм вечери су заједнички осмислили и реализовали професори и ученици и уз песму су још једном показали зашто су другачији од других.
Свечаној академији присуствовали су представници Града и културних установа, Епархије шабачке, пријатељи Школе, некадашњи ученици и многи други. Том приликом уручене су захвалнице свима који су помагали и
учествовали у раду Школе, током 25 година постојања.

М.Ж.

Најновији број

13. јун 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa