Info

Berza

 • aero 846 ▼ -6,73%
 • aqua 106 ⚫ 0,00%
 • dinnpb 6.000 ⚫ 0,00%
 • djmn 20.000 ▼ -13,04%
 • fito 2.500 ▼ -1,96%
 • impl 3.600 ▼ -2,73%
 • niis 541 ▼ -0,37%
 • rssds20202 97,98 ▼ -0,02%
 • rssds20213 96,98 ▼ -0,02%
 • rssds20214 95,98 ▼ -0,02%
 • rssds20238 89,98 ▼ -0,02%
 • snpr 2.500 ▼ -9,84%
(31. maj 2018.)
Škola primenjenih umetnosti proslavila 25 godina rada

Umetnički kod

Škola primenjenih umetnosti u prvim godinama nastanka je bila koncipirana kao obrazovna ustanova gde se izučavaju umetnički zanati, čuva i neguje tradicija. Danas, situacija je malo drugačija. Nakon četvrtine veka ova obrazovna ustanova je i dalje čuvar tradicija, ali je i prostor gde se susreću nove tehnologije, umetnost i govore univrezalnim jezikom
Umetnički kod
Škola primenjenih umetnosti proteklog petka je proslavila 25 godina uspešnog postojanja i rada. Svečanoj akademiji u Šabačkom pozorištu prethodilo je otvaranje izložbe „DNA for Art“, u Galeriji Vladislav Lalicki. Skulptura koju su profesori i učenici zajednički osmislili predstavlja umetnički DNK lanac Škole u koji je utkan talenat, kreativnost i posvećenost svakog od njih.
- Rad je nastao kroz rad kreativnosti i učenika i profesora i reprezentuje 10 profila škole, ali na tako jedan savršen i sam sebi dovoljan način da postaje pravi simbol i škole i ove manifestacije. Nakon 25 godina, koliko pratim rad škole, ona je zaista sazrela i ovaj rad je subliman pokazatelj te konstatacije - naveo je Filip Kovačević, istoričar umetnosti.
Škola primenjenih umetnosti u prvim godinama nastanka je bila koncipirana kao obrazovna ustanova gde se izučavaju umetnički zanati, čuva i neguje tradicija. Danas, situacija je malo drugačija. Nakon četvrtine veka ova obrazovna ustanova je i dalje čuvar tradicija, ali je i prostor gde se susreću nove tehnologije, umetnost i govore univrezalnim jezikom.
- Mi smo vrlo ponosni na naš jubilej i na sve generacije učenika koji su izašli iz škole, jer su oni obogatili kulturni život, ne samo našeg grada, nego i domaće scene. Nadamo se da će nam i u budće dolaziti kavalitetni i talentovani mladi ljudi. Neki od njih su vrlo uspešni i na internacionalnoj umetničkoj sceni. Dvadeset pet godina negujemo DNK za umetnost, ako ona uopšte postoji. Ali mi to prepoznajemo u sebi, kao što prepoznaju učenici, a to je najveća vrednost. Ove godine nešto drugačije obležavamo jubilej. Sama izložba je malo drugačija u odnosu na ono što su sugrađani i posetioci naših izložbi navikli da pogledaju. U pitanju je instalacija, skulptura “DNA za umetnost” – istakla je Nevenka Đokić, direktorka Škola primenjenih umetnosti.
Muzičko-scenski program večeri su zajednički osmislili i realizovali profesori i učenici i uz pesmu su još jednom pokazali zašto su drugačiji od drugih.
Svečanoj akademiji prisustvovali su predstavnici Grada i kulturnih ustanova, Eparhije šabačke, prijatelji Škole, nekadašnji učenici i mnogi drugi. Tom prilikom uručene su zahvalnice svima koji su pomagali i
učestvovali u radu Škole, tokom 25 godina postojanja.

M.Ž.

Najnoviji broj

9. jul 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa