31. maj 2018.31. maj 2018.
PREDSTAVNICI DEVET OPŠTINA IZ
BIH POSETI ŠAPCU

Šabac primer dobre prakse

Nakon Beograda i Novog Sada predstavnici devet gradova i opština Bosne i Hercegovine sa predstavnicima nadležnih ministarstava i partnerskih institucija iz BiH i Srbije, prošlog četvrtka boravili su u studijskoj poseti Šapcu. Goste i partnere koji su u Šabac, kao grad za primer dobre prakse došli po preporuci NALED-a, dočekao je predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić. Nakon radnog sastanka, i razmene iskustava, partneri iz BiH, sa predstavnicima šabačke lokalne samoupravd obišli su Severozapadnu industrijsku zonu i firmu “Vopachel”, koja je do sada investirala u proizvodnju pet miliona evra, dok je u planu da uloži još toliko novca.
-Cilj posete je razmena iskustava u pogledu aktivnosti lokalnog ekonomskog razvoja saradnje sa privrednim sektorom, sa posebnim akcentom na rad lokalne administarcije. U Šapcu smo, baš iz razloga što je ovaj grad primer dobre prakse, primer grada koji se dugo dobro razvijao, i primer mesta koji je svoju industrijsku zonu uspeo da popuni i privuče veliki broj investitora. Ono što je ovde još primer dobre prakse je dugogodišnja tradicija u pogledu saradnje sa privredom, i dugogodišnji razvoj E uprave- istakla je Ivana Bogosavljević Čikić, ispred NALED-a.
Načelnik opštine Gradačac Edis Dervišagić, istakao je ovom prilikom kako, iako živimo u različitim državama delimo slične probleme u pogledu komunalne infrastrukture i pružanja usluga građanima, ali i u pogledu pružanja olakšica privrednicima.
Dervišagić je napomenuo i da opština Gradačac kao i Šabac ima BFC sertifikat, odnosno spada u opptine sa povoljnim poslovnim okruženjem, te da je prilikom posete ostao fasciniran privrednim razvojem grada, koji je po njegovom mišljenju u poslednjem periodu više nego evidentan.
-Dosta je zajedničkih tema oko kojih se mogu formulisati pravci u kojim će opštinska administracija Gradačca ići u narednom periodu. Od primene iskustava pozitivne prakse lokalno ekonomskog tima do rada privrednog saveta, uređenja privrednih zona, određenih olakšica privrednicima- izjavio je načelnik opštine Gradačac.
Da Šabac nije slučajno domaćin ovokvog skupa potvrdio je i predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić. Po njegovim rečima ljudi koji su zaduženi za sertifikaciju lokalnih samouprava, ne samo u Srbiji, već u celom regionu, odlučili su da je naš grad primer dobre prakse, dok je taj epitet Šabac dobio zahvaljujući kontinuiranom razvoju zasnovanom na dobrom strateškom planiranju.
-Pored dobrog geografskog položaja grada, dobrih resursa kao što je najveća industrijska zona u ovom delu regiona, mi se kao lokalna samouprava trudimo da budemo jako dobar servis svojim građanima i investitorima, i upravo sva ta iskustva su naši gosti i došli da čuju- istakao je Pajić.
Zadovoljan sastankom bio je i dr Jozo Bejić, državni sekretar Federalnog ministarstva razvoja BiH.
-Ovde smo čuli impozantne rezultate, upoznali smo se sa povoljnostima koje grad Šabac nudi budućim investitorima. Iznenađeni smo lakoćom izdavanja građevinske dozvole, lakoćom uređenja zone, kao i pristupne infrastrukture kao što su struja, voda, kanalizacija, putevi. Čuli smo mnogo toga korisnog- istakao je Bejić.
Međutim, da priča o pozitivnim primerima nije bila jednostrana, te da se od gostiju dalo dosta toga korisnog i naučiti, konstatovao je predsednik Skupštine grada šapca Nemanja Pajić.
-Iako smo dosta toga uradili, mi nismo idelani, pa smo od naših gostiju dobili dosta primera šta su to oni dobro uradili. Upravo takva razmena iskustava će nam biti dragocena u smislu poboljšanja našeg poslovnog okruženja, i formiranju boljih usluga privrednicima, što bi imalo za rezultat da oni izaberu naš grad kao destinaciju gde će početi ili proširiti svoj posao- zaključio je Pajić.

T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa