31. maj 2018.31. maj 2018.
Prijateljstvo, tolerancija i mir
OBELEŽENE DRUGE TROJICE - SLAVA GRADA ŠAPCA

Prijateljstvo, tolerancija i mir

Bogosluženjem u Hramu svetih apostola Petra i Pavla, a zatim svečanom litijom centralnim gradskim ulicama i rezanjem slavskog kolača u crkvi, Šabac je u ponedeljak obeležio slavu-Druge Trojice, silazak svetog Duha na apostole.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović čestitao je Šapčanima gradsku slavu, sa željom da imaju mir, blagostanje i sreću u svojim domovima, i da u gradu svi žive bolje.
- Lepo je videti da su građani Šapca sve brojniji na liturgiji i litiji. Ovo je dan kada se sabiramo i okupljamo u našem hramu i slavimo gradsku slavu. Zahvalan sam sveštenstvu šabačke crkve i našem vladiki Lavrentiju na predanosti i naporima da današnji dan obeležeimo dostojanstveno. Bilo je divno prošetati centralnim gradskim ulicama. Iz Šapca smo poslali poruku da su prijateljstvo, tolerancija i mir ciljevi bliski građanima Šapca. Želim da Šabac bude dobro mesto za život, a da svi sugrađani budu ponosni što žive u ovom gradu i da zajedno unapređujemo naš grad, poručio je gradonačelnik Šapca.
Obred rezanja slavskog kolača obavili su gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i episkop šabački Lavrentije, koji je istakao da je danas važan dan, dan kada crkva slavi rođendan.
- Svake godine se okupljamo oko crkve i pod okriljem spasitelja, koji bdi nad hramom i čuva sve one koji ulaze u crkvu. Raduje me što sugrađani ne zaboravljaju svoju crkvu i što ne zaboravljaju svoje duše. Zahvalan sam svima koji su došli da zajedno podelimo ovaj radostan dan i želim im svaku sreću i blagostanje, rekao je vladika šabački Lavrentije.
Pored gradonačelnika Šapca liturgiji u hramu i litiji prisustvovali su i Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca, članovi Gradskog veća, direktori javnih preduzeća i ustanova kulture.
Šabac je Druge Trojice kao gradsku slavu obeležavao do Drugog svetskog rata. Gradska slava obnovljena je 2001. godine.

Najnoviji broj

11. avgust 2022.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa