31. maj 2018.31. maj 2018.
NEDELjA ZDRAVIH USTA I ZUBA

Za blistav osmeh i zdrave zubiće

“Od nicanja prvog zubića treba da počne higijena zuba pa sve do detetove osme godine, do kada roditelj pere zube, a kasnije tu ulogu preuzima samo dete”
Pod sloganom „Zdravi zubi u zdravoj porodici“, služba za stomatološku zaštitu Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ i Predškolska ustanova „Naše dete“ nedavno su obeležili „Nedelju zdravlja usta i zuba“. Cilj manifestacije je da se ukaže na značaj najbližeg okruženja u formiranju zdravih stilova života i aktivnog odnosa prema očuvanju higijene usta i zuba kod dece.
Stručnjaci ističu da je uticaj porodice u sticanju zdravih navika od najranijeg životnog doba presudan kada je u pitanju kasnija briga i razvijena svest o značaju oralne higijene.
- Edukacijom naših trudnica u Preventivnom centru činimo prvi korak u toj edukaciji. Smatram da higijena zuba i usta počinje u porodici. Počinje još od trudnoće majke i nastavlja se sa rođenjem deteta. Od nicanja prvog zubića treba da počne higijena zuba pa sve do detetove osme godine, do kada roditelj pere zube, a kasnije tu ulogu preuzima samo dete. Navike koje smo stekli u ranom detinjstvu, kada majke svakog dana i svako jutro, veče peru zubiće detetu, biće usađene u svest deteta i ostaće za ceo život. Nikada nismo zadovoljni oralnom higijenom mališana i uvek može bolje. Ako gledamo prosek u odnosu na Srbiju, Šabac se nalazi negde na gornjoj listi. Imamo dobre zubiće, mada nismo u potpunosti zadovoljni. U trećoj godini negde oko 50% dece već ima karijes i sa tim nismo zadovoljni. Smanjuje se broj dece koja imaju cirkularni karijes ili karijes ranog detinjstva, kada su svi zubići kvarni. Ta deca u našoj ordinaciji najčešće završavaju samo kada je bol u pitanju i te intervencije, kao i prvi susret sa stomatologom je često neprijatan. Tada nastaju strahovi koji vladaju do kraja života. Zbog toga smo srećni što takve dece nema mnogo u našim ordinacijama, ali naša borba za zdrav osmeh je teška i dugotrajna - navela je dr Slavica Petreski specijalista dečje preventivne stomatologije Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić”.
Prevencija je jedna od najznačajnijih zdravstveno-epidemioloških mera i zbog toga je važno da se preventivno odlazi na preglede kod stomatologa, kako bi se sprečile kasnije komplikacije.
- Obeležavajući Nacionalnu „Nedelju zdravlja usta i zuba“ govorimo o prevenciji u njenom punom obimu. Zdravlje usta i zuba je bitno za zdravlje celokupnog organizma. Poznato je da trudnice moraju imati sve zdrave zube, kao i ljudi koji žele da se zaštite od infekcija tako što će imati zdrave i lepe zube. Dom zdravlja “Dr Draga Ljočić” se trudi da svim kategorijama stanovništva omogući dobar pristup stomatološkim uslugama. U planu je osnivanje Regionalnog centra za rad sa decom sa posebnim potrebama, a sve to zahvaljujući Stomatološkom fakultetu koji je prepoznao stručnost naših zaposlenih i predvideo Šabac kao jedan od nekoliko centara iz te oblasti u Srbiji - istakao je pomoćnik direktora za kvalitet rada dr Dejan Pavlović.
U okviru akcije na gradskom trgu je izvedena pozorišna predstava za mališane, podeljeni su paketići koji sadrže četkicu i pastu za zube kao poklon kompanije Colgate i jabuke za sve posetioce manifestacije.

M.Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa