31. maj 2018.31. maj 2018.
MEĐUNARODNI MAJSKI SUSRETI U ŠAPCU
IZVIĐAČI

MEĐUNARODNI MAJSKI SUSRETI U ŠAPCU

Šezdeset godina odreda izviđača “Vera Blagojevi” iz Šapca. Odred rasadnik izviđaštva u Šapcu i regionu. Entuzijazam prvih izviđača - sada veterani, traje i danas. Mnogi Šapčani prošli kao mladi kroz ovaj odred. Odred organizator i učesnik na svim većim izviđačkim akcijama. Majski susreti prilika za upoznavanje, druženje i takmičenje. Odred je u svoje vreme dao predsednika izviđača Jugoslavije i u nekoliko mandata predsednika izviđača Srbije. Ove godine na 41. majskim susretima učestvovali izviđači iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Akcijom rukovodio starešina odreda Sava Dervišević. Pobednici u kategoriji poletaraca izviđači iz Temerina, iz kategorije mlađih izviđača takođe iz Temerina, u kategoriji izviđača iz Novog Pazara i u kategoriji brđana iz Šapca
Odred izviđača “Vera Blagojević” iz Šapca, zvanično osnovan pre 60 godina, prvi je i najstariji odred u ovom regionu. Danas ponosno broji 60 uspešnih godina. Od njega su kasnije u Šapcu i regionu nastala još desetak odreda. Na žalost, neki od njih više ne postoje. Za ovako uspešan i dugotrajan rad, pored entuzijazma, odred je sam spremao svoje kadrove, sticao dragocena iskustva na akcijama širom Jugoslavije i Srbije, naročito učešćem na svim Jugoslovenskim i Srpskim smotrama. To se odražavalo na kvalitetna znanja izviđača. Na jugoslovenskom višeboju u Ohridu ženska patrola iz odreda bila je druga u Jugoslaviji, i još mnogo drugoh uspeha.
Od tih prvih izviđača, danas svi veterani, na ovoj akciji bili su Miloje, Velja, Cvetin, Zimpija, Pera, Boka, Buda, Pavle, Andra, Pacer, Đovani...
Veteran Cvetin Mićić imao je čast da svečano otvori 41. majske susrete i sa nekoliko toplih reči pozdravi sve učesnike akcije, njih oko 250 koji mu se zahvališe gromkim aplauzom.
Akcija je otvorena uz himnu i dizanje zastave na jarbol.
Izviđački “grad od šatora” smešten je na Letnjikovcu, gde je pre sedam godina održana republička smotra povodom 100 godina izviđaštva u Srbiji, po mnogima najbolje do tada organizovana akcija u Srbiji. I u toj akciji, Smotri izviđača Srbije, najveći broj učesnika u organizaciji bili su izviđači iz OI “Vera Blagojević”.
Uz ovaj jubilej odreda slavljenika ima još šta da se doda, a to je: prvi odred u Šapcu i regionu, prvi je imao priznanje “Partizanski odred”, prvog “Izviđača partizana”, prvi je imao bratski odred, prvi je dobio, on i nekoliko njegovih članova, odlikovanje “Zlatni javorov list sa zracima” i mnoga druga društvena priznanja, prvi je gradio izviđačke česme u Beloj Crkvi i Culjkoviću, jedini je stalni učesnik na svim republičkim akcijama, letovanjima na moru i zimovanjima na brojnim planinama u regionu, na republičkim školama, saradnjom sa svim društvenim organizacijama, imao je najbolju saradnju sa svim školama, komandom garnizona, Crvenim krstom, prihvaćen i pomagan od svih opštinskih organa.
Slavljenički odred “Vera Blagojević” danas je organizaciono veoma stabilna organizacija, članstvo izviđački motivisano i ponosno na sve što su njegovi pioniri od daleke 1968. godine do danas stvorili, siguran je garant da odred može dalje još bolje, masovnije, organizovanije i ponosno.
Ove 41. majske susrete vodio je starešina Sava Dervišević, načelnik Mića Mišljenović i još dosta članova štaba.
Ovakva akcija je veoma složena, organizaciono, sadržajno i stručno, a posebno logistički. Obezbediti sve uslove za takmičenje za 250 takmičara i gostiju nije ni malo lak posao. Taj problem u odredu rešavao je veteran Pera Trajković. Uz njega u kuhinjskom delu, najzaslužniji je Dragan Gligorić.
Sve takmičarske aktivnosti odvijale su se u Šapcu i široj okolini, što je za mnoge bila prilika da se upoznaju i sa našim lepim gradom. Iz Srbije ovu priliku iskoristili su izviđači Starčeva, Kikinde, Temerina, Novog Pazara, Šida, Rume, Niša, Lazarevca, Valjeva, Obrenovca i Beograda. Takmičarska komisija nakon šest sati noćnog rada došla je na osnovu rezultata do najboljih patrola na ovoj akciji, i svečano proglasila: u kategoriji izviđača prvi su “Sandžački vukovi” iz Novog Pazara. U kategoriji mlađih izviđača prvi su izviđači “Jurij Gagarin” iz Temerina, i u kategoriji poletaraca prvi su “Alan ford” iz Temerina. U kategoriji brđana najbolja je bila patrola “JOKS” iz odreda “Savski čivijaši” iz Šapca.
Sve patrole dobile su zahvalnice, diplome i pehare, a od odreda slavljenika i grada Šapca i prigodne poklone. Neki odredi doneli su slavljeniku svoje poklone.
Prelazne pehare za postignute rezultate dobili su izviđači Temerina i Novog Pazara.
Odred slavljenik posebno se zahvalio za nesebičnu pomoć u organizaciji Ivanu Mitroviću iz Bele Crkve, Dejanu Dimitrijeviću iz Beograda i Jovici Kneževiću iz Kikinde. Zahvalnice su takođe upućene i brojnim donatorima akcije.
Akciju je svečano zatvorio starešina odreda Sava Dervišević, uz svečanu izjavu da su na akciji svi bili samo izviđači, da je sve bilo u duhu izviđaštva, da nije bilo povređenih i uvređenih, da je bilo mnogo novih poznanstava, mnoge ispevane izviđačke pesme, mnogo izmenjanih adresa i još više ponetih uspomena u duši i srcu. Tako rade izviđači.

Stevan Stojanović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa