21. jun 2018.21. jun 2018.
“Kažite mi šta je ljubav”
MILOVAN PROKIĆ, ČUVAR MAČVANSKOG IZVORNOG
MUZIČKOG BLAGA OBELEŽAVA POLA VEKA RADA

“Kažite mi šta je ljubav”

Drugi “biser” u Milovanovoj “zbirci” od dvadeset najlepših pesama koje je uradio je “Drino studena”. Najviše njegovih ostvarenja, otpevali zemljaci Predrag Drezgić i Petar Ilić
U slavljeničkoj atmosferi, posle više od stotinu napisanih pesama, Milovan Prokić, prosvetni i društveno politički radnik iz Dublja, sumirao je rezultate svog muzičkog rada na jednom Ce deu od dvadeset pesama za koje je uradio tekst i muziku. Tu je legendarna “Drina studena”, koju je otpevao počivši Cune Gojković, a Milovanov ponos je i pesma “Kažite mi šta je ljubav”, koju je danas daleke 1970. godine na desetom Beogradskom saboru otpevao Aca Matić. Autor je tada nagrađen prvom nagradom žirija za muziku i tekst.
Usledile su i brojne druge nagrade na festivalima i saborima narodne muzike, gde je slao svoje radove, obavezno pod šifrom. Bio je redovan učesnik “Raspevane jeseni” radio Šapca, a ne retko osvajao nagrade na Banjalučkom festivalu.
Najveći broj njegovih pesama, otpevali su zemljaci: Predrag Drezgić i Petar Ilić.
- Izvorno muzičko blago Mačve treba bolje čuvati i negovati. U tom smislu je i objavljena zbirka pesama koje je prikupio u našem kraju etnomuzikolog Ljubinko Miljković. Tada sam bio na čelu Odbora za zaštitu muzičkog blaga Mačve. Svojevremeno sam osnovao u Bogatiću Muzički školu i tada smo kupili prvi klavir, kaže Prokić.
Naglašava da su i danas, bez obzira što je u penziji pesme sastavni deo njegovog interesovanja. One izlaze u svet iz jednog malog kutka Milovanove prostrane kuće u Dublju, na kraju Mašića šora, iza Belege u sokačetu zvanom Čvarkovac, na domak Skrađana, a fascikle u kojima čuva svoje muzičko blago i danas su pune. Spreman je da ih trajnije sačuva u nekoj od knjiga.

Lj. Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa