31. mart 2011.31. mar 2011.
CENE I PLATE

U FEBRUARU 340 EVRA

Po prosečnoj zaradi Srbija je u društvu zemalja koje su na začelju u Evropi. U februaru prosek izneo 35.538 dinara, odnosno 340 evra
Zarade u Srbiji odavno su izgubile trku sa cenama. To potvrđuju, čak i statistički podaci, iako je statistika daleko od života. Recimo, prema podacima Zavoda za statistiku, februarska prosečna plata u Srbiji iznosila je 35.538 dinara ili 350 evra. U odnosu na isti mesec minule godine prosečna zarada je nominalno veća za 9,9 odsto, a realno manja za 2,4 procenta.
Ako kojim slučajem pitate građane o vrednosti njihovih zarada, većina će reći da danas zarađuju manje , nego pre godinu dana.
- Ne trebaju meni statistički podaci da bi saznala kako živim, kaže Milijana Dimitrijević, zaposlena u jednoj šabačkoj trgovini. Moja plata je na početku prošle godine iznosila 22, a danas 18 hiljada dinara. I nepismen zna da je to za mene drastično smanjenje, a da i ne govorim o tome šta sam mogla lane, a šta mogu sada da kupim za te pare. Ali koga briga za to. Kome da se žalim, kada je situacija takva da vam danas poslodavci ne daju da dišete. Vlast i ne zna, a kako vidim nije ih ni briga kako ovaj jadni narod preživljava.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa