4. oktobar 2018.4. okt 2018.
OKTOBAR MESEC SOLIDARNOSTI SA STARIMA

Da ih se setimo svaki dan

Međunarodni dan starih obeležava se 1. Oktobra, a ceo ovaj mesec posvećen je solidarnosti sa starim licima. Menadžment i zaposleni u Gerontološkom centru u Šapcu potrudili su se da svojim korisnicima što više ulepšaju mesec posvećen njima. Pored redovnih aktivnosti koje Centar organizuje, do kraja oktobra gotovo svakodnevno biće upriličeni različiti događaji zabavnog karaktera.
Prvog dana oktobra Centar su posetili učenici trećih razreda OŠ „Laza K. Lazarević“. Pored recitacija, pesme i igre za najstarije sugrađane spremili su i čestitke, kao i simbolične poklone.
-Povodom obeležavanja meseca posvećenog starim licima došli smo u posetu korisnicima Doma za stare. Upoznali smo se sa njima, divno su nas prihvatili i mnogo nam je lepo ovde, kaže Nikolina Marković.
Oko 140 učenika matične škole i seoskih odeljenja došlo je u pratnji muzičara. Mame i bake su im pomogle oko pripreme poklona.
-Pripremili smo priredbu, a kao poklon doneli slatkiše i slaniše po domaćim receptima, koje su spremile naše mame i bake. Sa sobom smo poveli i muzičara, čika Dobricu, da nam ulepša druženje sa domaćinima, istakla je Hana Đurić.
Deca su se ovom prilikom setili i svojih deka i baka, uputili im pozdrave i poručili im da ih mnogo vole. Po završetku priredbe koju su učenici pripremili domaćini su mogli sami da izaberu pesmu koju žele da čuju.
-Zahvaljujemo se korisnicima i zaposlenima U Centru na divnom dočeku i druženju. Zahvaljujemo se i našim mamama i bakama na podršci i pomoći oko poklona za domaćine, kao i Gradu koji je obezbedio prevoz za naše učenike van Šapca, rekla je Emilija Tojić.
Vesna Đokić, bibliotekarka „Lazine“ škole istakla je da su želeli da kroz druženje sa korisnicima Centra deca uče da prevaziđu međugeneracijski jaz i da razviju veću saosećajnost sa starijim osobama.
Od ukupno 230 mesta u ovoj ustanovi popunjeno je 222. Korisnici su mesec posvećen njima dočekali u lepšoj atmosferi i uređenom domu. Završeni su radovi u koje je Kancelarija za javna ulaganja uložila 88 miliona dinara. Rekonstruisana su sva tri objekta i to su bili najveći radovi na Centru za sve vreme njegovo 74 godine dugog postojanja.
-Devet godina sam u Centru. Svima nam je drago kada nam dođu ovakve posete, uvek su dobrodošle. Mi bismo voleli da budu i češće. Inače, ovde je sve super. Družimo se, imamo svoje zabave, igramo karte, šah. Imamo dosta sadržaja i svaki dan nam je ispunjen, kaže Miroljub Milinković iz Koceljeve.
Pored učenika „Lazine“ škole Centar će posetiti i deca iz OŠ „Stojan Novaković“ i OŠ „Janko Veselinović“, kao i deca iz Predškolske ustanove „Naše dete“. Organizovaće se i pesnički maraton, sportski turnir, koncerti, izložba ručnih radova korisnika centra.
-Našim korisnicima ovakve posete znače mnogo. Pogotovo zato što su oni uglavnom sami. Druže se međusobno, ali ih uvek mnogo obraduje kada dođe neko sa strane, a posebno kada za njih organizuje neki program, kaže direktorka Gerontološkog centra Marija Marković.
Dan ustanove obeležava se 26. oktobra. Tada će biti predstavljeno i sve što je urađeno u prethodnom periodu.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa