21. april 2011.21. apr 2011.
BIBLIOTEKA ŠABAČKA

U SLUŽBI ČOVEKU I ČOVEČNOSTI

U saradnji sa Muzejem „Ivo Andrić“ iz Beograda prošle srede u holu Šabačke biblioteke otvorena je izložba „Andrić kod nas“ povodom pola veka od dodele Nobelove nagrade za književnost
Zahvaljujući svome talentu i sili koju je posedovao u literarnom izražavanju opisujući istorijska zbivanja i sudbine ljudi svoje zemlje Ivo Andrić je s pravom postao dobitnik Nobelove nagrade za književnost koja mu je uručena 10. decembra 1961. godine u Stokholmu.
Od tada je prošlo skoro pola veka pa povodom toga jubileja Biblioteka šabačka je u saradnji sa Muzejem „Ivo Andrić“ iz Beograda, prošle srede, svečano otvorila izložbu „Andrić kod nas“.
- Ove godine je veliki jubilej naše kulture. Pedeset godina otkako je Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu.To je prilika da se podsetimo, da se duhovno okrepimo, da se vratimo možda zaboravljenim i zanemarenim vrednostima. Prilika je i ovoj našoj biblioteci da priredi izložbu koja fotografijama, ličnim predmetima i knjigama, različitim izdanjima romana „Na Drini ćuprija“ pokazuje prizore iz života i dela velikog pisca. Ujedno, ovom izložbom, a verovatno i mnogim izložbama u toku ove godine, javnim rečima, narušavaćemo uverenje pisca da je njemu najbolje kada se o njemu ne govori i ne piše, a da samo delo govori. Ujedno, mi narušavamo uverenje Ive Andrića da su svi govori, zapravo, zaboravljeni i da su prominuli kao plamičak. Ivo Andrić, zapravo njegovo delo, spasava ga od zaborava potomaka i na neki način ruši uverenje o tome da su svi pokojnici zaboravljeni ““ rekla je Sonja Bokun Đinić, direktorka Biblioteke šabačke.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa