22. novembar 2018.22. nov 2018.
Promocija knjige Milorada Jevtića „Biće Srbije“

Mačva ima šta da kaže

Jubilarna deseta knjiga Milorada Jevtića pod nazivom „Biće Srbije“, pisca iz Badovinaca, promovisana je proteklog ponedeljka u Narodnoj biblioteci „Janko Veselinović“ u Bogatiću. Uključujući romane „Samo da tonovi ćute“ i „Srbija se vraća kući“, ovo je treća Jevtićeva knjiga težišno o stradanjima Mačve i ulozi Mačvana u Prvom svetskom ratu.
Izložbu je otvorila direktorka Biblioteke Katarina Lazarević koja je istakla uspešnu dugogodišnju saradnju sa Miloradom Jevtićem, a onda je reč prepustila Katarini Kulezić, profesorki Srpskog jezika i lektorki pomenute drame.
-Večeras sam ovde zahvaljujući trogodišnjem prijateljstvu sa Miloradom Jevtićem i činjenici da sam mu pomogla u korekturi. Milorad Jevtić je dao veliki doprinos oživljavanju sećanja na život mačvanske porodice, koja ostaje kao živo biće, njegovim, vašim i mojim potomcima – istakla je Kulezićeva.
Kroz promociju, govornici su mnogobrojnu publiku koja je upotpunila salu biblioteke, činjenicama i razlozima iz kojih treba da pročitaju ovu knjigu zaintrigirali.
-Milorad ovaj put donosi nešto drugačije u odnosu na ono što je do sada radio. Prvi razlog zbog kog je značajno pročitati ovu knjigu je lokalpatriotizam iz kog bi trebalo da proističe i zahvalnost Jevtiću što nam donosi parče one izmučene svete duše mačvanskog roditelja. Ovo je tragedija obična koliko i rat, apsurdna koliko i život. Tematizuje nemoć srpskog roditelja. Drama o osakaćenosti ali i drama o veri i snovima – kaže Kulezićeva
Neko ima koga da zatekne nakon rata neko ne. Neko naiđe na porušen dom, zaboravljenu njivu, a pojedini ostanu bez ikakve informacije o svojoj familiji. O tome govori prvi deo jezivo istinito pisane drame. Ostatak je posvećen onima koji su čuvali ognjište do vremena kad se vojska povukla i željno ih čekali, ne znajući da li će ih dočekati i kako. Prema rečima Milorada Jevtića, ovo je takođe priča o nama, o našem odnosu prema životu, poimanju časti, o tome kakvi smo u prelomnim momentima i o našim životima.
-Biće Srbije je drama jedne mačvanske porodice. Zapis o nečemu o čemu se retko govori posle pobede, ali je deo života i gorke istine. O nečemu o čemu se ćuti jer bi zasenilo pobedu i slavu vlastodržaca. Patnja se svodi na pojedinca i porodicu. Niko ne zna kako porodica to proživljava, niti hoće da zna jer bi svoje zasluge doveo u pitanje – objašnjava Jevtić smisao drame.
-Vojnik treba državi kad mora da se očuva, i logično je da se svi stave u odbranu. Da, svi. Ali nije tako. To je ona gorka pilula koja se teško guta. Obično se za to okrivljuje neko ko nije odgovoran, kao što je jedan od sinova glavnog junaka drame. Tragediju porodice razume i oseća samo porodica sinova i niko više. Drugo je čista obmana. Svedoci smo svih ratova u kojima su završeci ovakvi – dodaje Jevtić.
Miša Perić, glumac amaterskog pozorišta „Janko Veselinović“ upotpunio je promociju čitajući odlomke iz knjige, dok je Ana Ković, član Kulturno umetničkog društva „Đido“ pevala izvorne pesme. Promociju su ulepšali i crteži Dragane Ercegovčević, zaposlene u Kulturnom centru u Bogatiću, a ilustrator je Jevtićeve dve knjige.
-Za ovu prilikom izdvojila sam crteže, portrete manje spomenutih učesnika rata. To su Milunka Savić, Momčilo Gavrić, najmlađi vojnik u istoriji srpske vojske, Vojvoda Petar Bojović i Dragutin Matić, zvani „Oko sokolovo“ kao najbolji izviđač u vojsci – ističe Dragana Ercegovčevć, , koja najčešće slika ikone u vizantijskom stilu sa pozlatom, ali je u stvarnosti portretista.
Biblioteka „Janko Veselinović“ u Bogatiću, biće 25. novembra deo manifestacije „Stop nasilju nad ženama“. Pesničkom rečju, učesnici večeri će obeležiti ovaj itekako značajan dan. Jedan od glavnih organizatora je Milana Davidović, predsednica Udruženja pisaca „Janko Veselinović“. Biblioteka u Bogatiću daje bezuslovnu podršku ovakvim manifestacijama, svake godine, stoga će i ove. Direktorka biblioteke pozvala je sve zainteresovane da se priključe i podrže manifestaciju.
K.J.Đ

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa