22. novembar 2018.22. nov 2018.
KOMPOST U ORGANSKOJ POLjOPRIVREDI

Organska proizvodnja, odluka za budućnost

Odluka naših poljoprivrednika da pređu iz konvencijalne u organsku proizvodnju je nešto što zavređuje pažnju i podršku svih relevantnih institucija u cilju dobijanja subvencija za takav način proizvodnje
Kako bi se postiglo održivo upravljanje poljoprivrednm odpadom, moraju se pronalaziti nove metode, primeniti inovativne tehnologije, kako bi taj otpad postao vredan bioresurs. Jedan od načina za smanjenje organskog odpada, ali i smanjenje zagađenja životne sredine uz dobijanje vrednog resursa je kompostiranje koje predstavlja značajnu oblast poljprivredne biotehnologije.
Dobijanjem komposta osnovni cilj inovatora tehnologije kompostiranja master analitačara za zaštitu životne sredine Danijele Gavrić jeste sagledavanje mogućnosti iskorišćavanja komposta kao bioresursa u održivoj poljoprivrednoj proizvodnji uz dobijanje kvalitetnih organskih proizvoda, koji su našli svoju primenu u savremenoj poljoprivrednoj proizvodnji i doprineli zaštiti i unapređenju kvaliteta životne sredine.
U saradnji sa Poljoprivrednom stručnom savetodavnom službom Šabac rađene su analize raznih kombinacija komposta sa stajskim đubrivom koje je iskorišćeno kod mnogih poljoprivrednika koji su imali problema sa nedostatkom osnovnih mikro i makro elemenata u zemljištu, veoma niskim procentom sadržaja humusa.
-U situaciji smo kada je uočen veliki problem usled nedostatka organske materije u zemljištima koja je jako isparljiva i nestaje usled prevelikih količina padavina, gde je proces fotosinteze otežan. Takođe je prethodnih godina uočen veliki pad humusa, a paralelno sa smanjenjem stočnog fonda i nedostatka stajskog đubriva, na svim poljoprivrednim njivama je smanjen prinos poljoprivrednih kultura. Iz tog razloga pokušavamo da nađemo alternativno rešenje koje možemo da apliciramo na obradivim površinama a to je upravo kompost koji je Danijela Gavrić donela tehnologijom kompostiranja zelenisnog otpada.
U prolećnom periodu smo uradili analize sa kompostanih gomila, i primenili kod mnogih poljoprivrednika čija su zemljišta bila jako kisela i osiromašena organskom materijom. Mogu slobodno reći da su rezultati više nego očekivani i da je skoro potpuno izbačena upotreba veštačkih đubriva,ali smo vodili računa da se naprave takve koncentracije komposta koje su odgovarale urađenim analizama. Jedno je sugurno da je ovo sjajna zamena na koje treba celo društvo da obrati pažnju a naročito poljoprivrednik, jer iz godine u godinu ćemo se suočavati sa sve većim padom humusa i nećemo lako povratiti ravnotežu u zemljište niti ćemo moći da se suočimo sa indirektnim problemima koji nam predstoje narednih godina- istakao je Darko Simić iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Šabac.
Odluka naših poljoprivrednika da pređu iz konvencijalne u organsku proizvodnju je nešto što zavređuje pažnju i podršku svih relevantnih institucija u cilju dobijanja subvencija za takav način proizvodnje ističe Danijela Gavrić. Početkom ove godine krenula je sa primenom dobijenog komposta u proizvodnji voća, povrća i pojedinim ratarskim kulturama, a rezultati su bili vidljivi u veoma kratkom periodu. Dobro prihranjenim zemljištem sa svim potrebnim komponentama brz i zdrav razvoj. Danijela daje prednost đubrenju zemljišta a ne đubrenju gajenog useva, jer se pravilnim korišćenjem hraniva uspostavlja plodnost zemljišta što je preduslov za uspešnu organsku proizvodnju. Korišćenjem organskih đubriva kao što su stajnjak, kompost, glistenjak koji su korišćeni kod poljoprivrednika čine oslonac proizvodnje zdravstveno bezbede hrane.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa