6. decembar 2018.6. dec 2018.
Predstava u Šabačkom pozorištu „Smrt fašizmu“

O Ribarima i Slobodi

“Ostvarimo jedinstvo živih, da ne bismo – u zajedničkim grobovima, ostvarili jednakost mrtvih.”, (Ivo Lola Ribar, Apel omladini”, 1936.)
Smrt fašizmu je dokumentarna, postdramska predstava nastala iz višemesečnog istraživačkog procesa na teme antifašizma i aktivizma mladih, odnosno: istorijski razvoj ovih pojmova, od tridesetih godina XX veka, do danas. Polazna tačka istraživanja bila je biografija narodnog heroja Iva Lole Ribara (1916 - 1943), a zatim i biografije članova njegove porodice. Predstava je plod rada Reflektor teatra, nezavisne, omladinske produkcije, koja je izrasla iz pozorišnog programa organizacije Centar E8.
U radu na realizaciji drame, timu Reflektor teatra pridružio se veliki broj stručnjakinja iz oblasti društvenih nauka. Direkorka Šabačkog pozorišta Milena Bogavac, dramaturškinja i rediteljka predstave, ističe da su se tokom pripreme bavili istraživačkim radom.
- Razgovarali i slušali predavanja istoričara, istoričarki, sociologa, sociološkinja, pravnika, novinara, politikologa, pisaca, umetnika i umetnica, zainteresovanih za antifašizam. U priči o porodici Ribar, prepoznali smo priču o istoriji nekoliko Jugoslavija, ali i ram za sliku društva u kome živimo danas – pojasnila je Milena Bogavac i dodala da predstava nije samo biografska o narodnom heroju, već je pre svega, predstava koja uporedno analizira dve generacije: jednu, herojsku, nestalu u vrtlogu antifašističke borbe i drugu, novu generaciju, koja nestaje u užasima postmoderne.
-Baveći se ovom analizom, nismo želeli da utvrdimo razlike, već da otkrijemo sličnosti, ukoliko one postoje. Rad na ovoj predstavi, bio je potraga za Herojima. Bio je odbrana časti Heroja i potraga za nama samima; za našim mogućnostima pobune i političkog delovanja, za našom borbom protiv fašizama i društvenih nepravdi. Zato što borba protiv fašizma nikada nije završena. Zato što su zajednici potrebni Heroji. Zato što Herojima danas treba neko da ih brani. Zato što je mladim ljudima potrebna vera u bolju budućnost. Zato što su im potrebne velike ideje i ideali. Zato što su im potrebne inspiracija i nada. Zato što mladi danas nisu "najgora generacija ikad”. Zato što je mladim ljudima potrebno znanje. Zato što nam je svima potrebno političko opismenjavanje. Zato što onaj ko razume prošlost, razume i sadašnjost. Zato što je potrebno razumeti ono što želiš da menjaš. Zato što verujem. I zato što verujemo. Zato što fašizmi, u svetu, ponovo podižu glave. Zato što nas plaše. I zato što nas lažu. Zato što menjaju istoriju i zamenjuju teze. Zato što moramo i mi da podignemo svoje glave. Zato što naše glave i dalje nisu prazne. Zato što dižemo glavu, onda kada dignemo glas. Zato što – mladi! Zato što – ne fašizam!
Reflektor teatar se kroz svoj angažman trudi da pronađe inovativna produkcijska rešenja, kao i relevante načine za promociju svog rada. Dramaturškinja Milena Bogavac je navela da su zainteresovani za razvoj publike, koju vide kao ravnopravnog člana pozorišne zajednice.
-Ponosni smo na naše saveznike i mogućnost da bez zvanične i dugoročne podrške institucija činimo predstave održivim i stvaramo nove. Cilj nam je da svoje predstave, ali i svoja znanja učinimo dostupnim svim mladim ljudima zainteresovanim za rad u umetnosti i kulturi, kako bismo stvorili novu, omladinsku, odgovornu scenu. Cilj nam je bio da ova predstava bude mali deo šireg pokreta čija je ideja okupljanje zajednice oko ideje antifašizma.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa