6. decembar 2018.6. dec 2018.
SEDAM DECENIJA MLADI
KAJAK: KK „ZORKA“ PROSLAVILA JUBILEJ

SEDAM DECENIJA MLADI

Medalja sa Olimpijskih igara i titula sveukupnog šampiona Srbije zaokružile zbirku dostignuća šabačkog kluba. Želja kontinuitet rezultata i dobijanje doma „Zorke“. Na proslavi prijatelji kluba, gosti reprezentativci iz drugih klubova, rukovodstvo Saveza, Grada
Još se država oporavljala od ratnih sukoba kada je, 1948. godine Hemijska industrija „Zorka“ odlučila da osnuje kajakašku sekciju, kao vid brige za zdravlje svojih radnika. Ipak, ubrzo su oni kojima su reka i priroda mnogo više od mesta za slobodno vreme prevazišli nivo rekreacije započevši sa ozbiljnim radom, treninzima, pripremama, a ubrzo su stigli rezultati. Šapčani su postali konkurentni kajakašima iz cele velike države, postali grad i klub za poštovanje, a visok nivo uspeha nije prestajao, evo punih 70 godina, samo je lestvica podizana sve više. Polako, korak po korak, razvijali su se seniori, ali i sve mlađe kategorije.
- ZORKA je oslonac našeg saveza, ponos ovog sporta, a kao što je srpski kajak proslavljen na celoj planeti, tako je i Šabac poznat u svetskoj kajakaškoj javnosti. Svaki rezultat je samo kraj dugog, teškog procesa, ali Šabac treba da se ponosi, ne samo rezultatima seniora, već i činjenicom da je škola ZORKE primer kakav treba svi drugi klubovi da slede. Po brojnosti je ovo prvi klub u Srbiji. Nudi stručan rad, posvećenost, opremljen je na visokom nivou i kontinuitet trajanja u teškim finansijskim uslovima, niz uspeha, pravi su dokaz da je plan osnov svega. Srećan Vam rođendan, neka ZORKA traje, živi i trocifren broj godina – rekao je Milan Kapelan, sekretar Kajakaškog saveza Srbije.
-Sjajan klub, briljantni takmičari, fenomenalni treneri, prosperitet našeg kajaka baziran je u velikoj meri na radu u Šapcu – dodao je selektor Bora Sibinkić.
„Zorkaši“ su brzo po osnivanju postali okosnica reprezentacija, najpre SFR Jugoslavije, a potom i SRJ, SCG i Srbije, a u više od 30 najvećih medalja koje su naše zemlje osvojile na najvećim i najznačajnijim svetskim takmičenjima, svoj doprinos dali su članovi šabačkog kluba. Medalja iz Rija Milenka Zorića, kompletirala „zbirku“ koja više nema nedostajućih delova. Iako je deo istorije velikog kluba, ni u prisećanju na te uspehe, srebrni olimpijac ne misli o onome što je bilo, već o onome što dolazi.
-Kada upoznate istoriju jednog kluba, kada osetite ljubav i predanost ljudi koji su svakodnevno tu, osetite čast što ste deo velikog kolektiva i nadam se da ću još doprineti radosti moje „Zorke“. Sve misli su usmerene ka 2019. godini, izuzetno važnoj, predolimpijskoj gde želimo da obezbedimo Igre u Japanu, a onda, ukoliko to uspemo, moj kolega Marko Tomićević i ja počinjemo pripreme za novu medalju – rekao je Milenko Zorić.
- Septembar ćemo pamtiti zauvek, titula sveukupnog ekipnog šampiona je dugo naš cilj, izmicala nam je često za neki bod i nekako smo osećali da nedostaje, ali da nijedan cilj nije nedostižan. Pokazali smo u Beogradu da nije ni ovaj. Uspeli smo i sa još jednim peharom ulepšali proslavu. Veliki pehar je poklon naših neverovatnih kajakaš svom klubu – istakao je predsednik kluba Željko Ilić.
U jednoj večeri nije moguće iskazati svaki delić velikih dostignuća koje čuva istorija Kajak kluba ZORKA. Na proslavi su bili bivši takmičari, nekadašnji i aktuelnio reprezentativci poput Marka Tomićevića, Marka Novakovića, uz nosioce nacionalnog dresa iz redova kluba Nebojše Grujića, Milenka Zorića, Dejana Pajića i drugih, sadašnji asovi, gosti iz Saveza, Grada Šapca, Sportskog saveza, prijatelji kluba, navijači, a neko ko je tu sve godine trajanja podelio je jedan san.
-Želim da šabački kajak konačno dobije svoj dom. Bio sam sve u klubu, od takmičara do trenera, od predsednika kluba, člana rukovodstva, dostizali smo vrh, a dešavalo se da zateknemo čamce na travi kada se, svojevremeno, gradila obaloutvrda, prošli smo svi mnogo i dom kajaka bio bi istovremeno nagrada za sve ostvareno do sada i najbolja baza za sigurno stvaranje novi i novih šampiona. Hvala svima na pomoći, bez grada, prijatelja kluba ne bi uspeli, ne bi trajali, nadam se da ćemo i ovaj san zajedno dosegnuti – rekao je Velimir Aleksić, počasni predsednik Sportskog saveza Šapca, ali i nekadašnji reprezentativac Jugoslavija, kajakaš i trener ZORKE.
Proslava je upotpunjena dodeljivanjem plaketa zahvalnosti: Draganu Gajiću, Milanu Đakoviću, Predragu Stanišiću, Velimiru i Miroslavu Aleksiću i Sportskom savezu Šapca.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa