17. januar 2019.17. jan 2019.
U HRAMU SVETI VASILIJE OSTROŠKI
DOČEKANA PRAVOSLAVNA NOVA GODINA

Duhovna i narodna radost

Sveštenstvo hrama Sveti Vasilije Ostroški u Kasarskim Livadama upriličilo je tradicionalnu proslavu pravoslavne Nove godine. Doček je započeo molitvenim sabranjem u hramu, gde je služena Sveta tajna jeleosvećenja, a potom je, u zimskoj kapeli Sveti arhangel Mihailo, održana promocija knjige "Susreti sa svetogorskim starcima" autora Nenada Andrića.
- Ovo je knjiga koja podseća na starečnike iz četvrtog, ili Svetogorski starečnik iz 19. veka. I danas su monaški saveti isti kao i tada. Starci nas uče kako da se spasavamo u novom dobu , kako da modernu tehnologiju iskoristimo na dobro, jer sve se može upotrebiti i zloupotrebiti. Knjiga predstavlja zbirku pouka i poruka, kao i viđenja i proročanstava. Osnovni savet je da se danas spasavamo trpljenjem. Nismo mi kao podvižnici iz 4. veka, da se surovo podvizavamo, svi trpimo, i monasi, i mi u svetu, rekao je Andrić.
Nenad je po struci je fizio-hemičar i magistar ekologije. Trenira vaterpolo, sada već kao veteran, bavi se planinarenjem, a nedavno je dobio licencu planinarskog i sportskog vodiča. Ipak, glavna preokupacija mu je organizovanje hodočasnog puta na Svetu goru. To ga ispunjava.
- Svaki put je drugačije kad odem na Svetu goru. Više puta sam se vraćao u struku, ali me je Gospod izvlačio i postavljao na svetogorske staze. Ne znam koja je Božja promisao, mogu samo da naslutim, da pratim znake koje mi šalje i time se rukovodim.
Za Trpezom ljubavi u Parohijskom domu bilo je veselo, uz trubače i pesmu. Nastupala je grupa “Milica Kostić“, orkestar „Maja Ilić“, a za klavijaturama je bio pravnik Miloš Tojić.
- Duhovna radost u crkvi, a narodna u Parohijskom domu, rekao je prota Ivan Jančić pozdravljajući brojne goste, hodočasnike odasvud iz Srbije.
U ponoć je pročitan akatist Svetom Vasiliju Velikom i prizvan njegov blagoslov za nastupajuću godinu.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa