17. januar 2019.17. jan 2019.
Vučiću se bliži kraj
ŠESTI PROTEST "JEDAN OD PET MILIONA" U BEOGRADU

Vučiću se bliži kraj

U još jednu protestnu šetnju okupljeni građani su krenuli sa platoa kod Filozofskog fakulteta. Okupljenima su se obratili glumac Branislav Trifunović i Rada Trajković, predsednikca NVO EVropski pokret za KiM
Protesti "Jedan od pet miliona" u Beogradu ne posustaju. Šesti put su se građani okupili na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu odakle su krenuli u šetnju iskazivanja nezadovoljstva aktuelnom vlašću.
Protest je i prošle subote protekao mirno, bez vidljivog prisustva policije u uniformama. Organizatori protesta su na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu zatražili od nadležnih da otkriju ubice lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića i pozvali građane da dođu u sredu, 16. janura na miran skup povodom godišnjice njegovog ubistva.
- On je bio jedan od nas, dužni smo da mu odamo poštu, dođite na miran skup bez pištaljki i ponesite sveće. Želimo da obeležimo taj dan, da se takve stvari više nikada ne dese - rekao je glumac Branislav Trifunović koji je postao svojevrsni konferansije ovog protesta.
Predsednica NVO Evropski pokret sa KiM Rada Trajković je navela da se Vučić zalaže za ideju razgraničenja sa Kosovom, ali da takva ideja predstavlja nove patnje, ubistva i iseljavanja, protiv čega se borio Oliver Ivanović.
- On je za kompromis sa Tačijem i Haradinajem, ali ne sa vama, on je za kompromis sa svakim, osim sa čestitim i poštenim narodom. Dok god je Aleksandar Vučić predsednik ove države a njegova stranka na vlasti, Srbiji i njenim građanima ne može biti dobro bez obzira na njihova politička opredeljenja. Vi ste ga uzdrmali, Vučiću se bliži kraj - rekla je Trajković.
Tokom govora Trajkovićeve, građani su vikali „Izdaja, izdaja“, i „Vučiću lopove“.
Posle govora, demonstranti su krenuli u protesnu šetnju centralnim gradskim ulicama. Kada je početka kolone bio u Makedonskoj ulici, poslednji građani su kretali sa Platoa kod Filozofskog fakulteta.
Učesnici protesta zaustavili su se kod zgrade Radio televizije Srbije, gde su od direktora javnog servisa Dragana Bujoševića i glavnog urednika informativnog programa Nenada Lj. Stefanovića zatražili da podnesu ostavke, jer su osramotili novinarsku profesiju. Puštena je špica dnevnika, a na platou ispred zgrade RTS-a zapaljene su baklje i postavljen transparent „Počelo je“.
Protest je nastavljen šetnjom i to ulicom Kneza Miloša, gde su okupljeni kod Beograđanke u kojoj je sedište televizije Studio B, skandirali „Barbara, javi se“. Sa razglasa je puštana muzička obrada priloga novinarke Barbare Životić: „Linč, silovanje, nasilje“.
Mirna šetnja nastavljena je do zgrade predsedništva, gde su demonstranti zatražili od predsednika Aleksandra Vučića da ih prebroji i uzvikivali „Vučiću, lopove“.
Na kraju protesta jedna od organizatora Jelena Anasonović rekla je da je na svakom protestu sve više gađana zbog laži i manipulacija vlasti.
Ona je upitala Vučića, da li su okupljeni građani ološ, kako ih naziva, zato što traže da se poštuje zakon, da RTS istinito izveštava, a policija hapsi kriminalce.
„Da li smo mi ološ ako smo za Srbiju bez nasilja ili vi koji uskraćujete prava ljudima“, upitala je Jelena Anasonović.
U međuvremenu je juče organizovan protest povodom godišnjice od ubistva Olivera Ivanovića, a sledeći je zakazan već za subotu 19. januar.
N. K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa