(14. mart 2019.)
Promocija knjige
Bračna terapija za ljubavnike

Dijego de Silva: Ljubav nije žrtvovanje


Dvoje ljubavnika, oboje zarobljeni u nesrećnim brakovima, podvrgavaju se bračnoj terapiji, ne bi li odlučili da nastave sa svojim dvojnim životima, ili da započnu novi, zajednički život, napuštajući svoje supružnike
Dijego de Silva: Ljubav nije žrtvovanje
Knjiga „Bračna terapija za ljubavnike“, Dijega de Silve, navodi čitaoca na razmišljanje i postavlja brojna pitanja: Da li ljubav može da opstane ako postane ostvarena i nestane čežnja? Koliko je brak sociološka kategorija, a koliko proizvod osećanja? Naizgled obična ljubavna priča krije poseban mikrokosmos, ali i veliki apsurd oličen u samom naslovu. Autor u romanu ne nudi rešenja i odgovore, ostavlja čitaocu slobodu da sam zaključi navodeći da ljubav nije žrtvovanje već pitanje odgovornosti i vernosti odnosa dve osobe.
- Na natpisima za bračnu terapiju u Italiji stoji da je ona za sve parove, ne samo za one koji su u bračnoj zajednici. Otuda ideja, da i ljubavnici, koji su u duboko strastvenom odnosu, mogu da idu na terapiju, kao par. U današnje vreme sve više smo fokusirani na materijalno i zanemarujemo osećanja. Ne shvatamo da suštinski problem, kada dođe do razvoda nije podela dobara, nego ono što kao ljudska bića unesemo u taj odnos, a to su osećanja. Ljubavnici biraju jedno drugo i vezani su emocijama. Iako se misli da je njihov odnos skriven, često to nije. U Bračnoj terapiji sam sebi dozvolio da razgovaram o osećanjima i komplikovanim ljubavnim situacijama, poigravajući se i sa nervozom unutar veze koja je često smešna. U ljubavi lako postajemo smešni, što je za jednog pisca veoma privlačno - pojasnio je Dijego de Silva.
Pored autora, svoje viđenje romana, na književnoj večeri u Biblioteci šabačkoj, publici predstavili su: Ljubica Arsić - istaknuta srpska književnica, Ana Marković - prevodilac i Zoran Hamović - glavni i odgovorni urednik Izdavačke kuće „Klio“ koji je istakao da prava književnost čitaocima nudi višeslojna tumačenja i ohrabruje.
-Često ne možemo da izađemo na kraj sa svojim osećanjima, a dobra književnost nam to omogućava. Ne dozvoljava da idemo pravolinijski, daje nekoliko slojeva i tumačenja. Posebnu vrstu čitalačke odgovornosti nosi knjiga koja zahteva ponovno čitanje, a to je svakako „Bračna terapija za ljubavnike“. Navodi nas da mislimo kako i danas, bez stresa možemo da sačuvamo ono najplemenitije u nama. Zbog toga je blagotvorna i donosi bliske teme o kojima bismo želeli da razgovaramo i koje su dobre za dušu, ali ne i okolinu - rekao je Hamović.
M. Ž.

Najnoviji broj

12. septembar 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa