Berza

 • aero 994 ▼ -0,10%
 • dinnpb 5.207 ▲ 1,90%
 • dnos 3.998 ▲ 9,53%
 • fint 650 ⚫ 0,00%
 • jesv 6.413 ▲ 0,20%
 • lsta 651 ▲ 0,15%
 • niis 750 ▲ 0,27%
 • rso16142 115,00 ▲ 0,67%
 • rso18171 111,30 ⚫ 0,00%
 • stup 9.300 ▼ -2,10%
 • tgas 14.200 ▲ 0,85%
 • thhm 285 ▲ 50,00%
 • trgom 950 ⚫ 0,00%
 • vbse 2.936 ▲ 0,89%
(4. april 2019.)
Projekat „Socijalno preduzetništvo kao sredstvo za
borbu protiv socijalne isključenosti i siromaštva”

Povećanje mogućnosti zaPošljavanja

„Verujem da će ovaj projekat osnažiti razgovor i putanju koja je postojala i u prethodnim godinama na području Šapca i Bogatića. Ovo su prvi značajni potezi socijalnog preduzetništva u Srbiji“
Povećanje mogućnosti zaPošljavanja
U svečanoj sali Opštine Bogatić zvanično je obeležen početak realizacije projekta „Socijalno preduzetništvo kao sredstvo za borbu protiv socijalne isključenosti i siromaštva”, potpisivanjem partnerskog sporazuma. Projekat realizuje Karitas Šabac u saradnji sa Opštinom Bogatić i konzorcijumom socijalnih kooperativa C.O.S.M. iz Italije.
Cilj projekta je povećanje mogućnosti za zapošljavanje osoba iz društveno ugroženih grupa, podsticaj sektora socijalne ekonomije i doprinos ekonomiji i podizanju svesti o socijalim problemima na opšem nivou. Projekat će trajati 24 meseca, a njegova ukupna vrednost je 205.555,24 evra.
-Ovo je veoma značajan projekat za opštinu Bogatić. Socijalno preduzetništvo je izuzetno bitno za kategorije koje treba da uključimo i da ih stavimo u funkciju kako bi mogli da privređuju, da se osećaju važnim i bitnim u društvu. S partnerima na projektu već imamo uspešnu saradnju, pa se nadam da će se i ovaj projekat u potpunosti ostvariti onako kako mi to očekujemo, rekao je Nenad Beserovac, predsednik opštine Bogatić.
Nakon ceremonije zvaničnog početka realizacije projekta i potpisivanja partnerskog sporazuma, održan je okrugli sto. Bilo je reči na temu doprinosa koji socijalna preduzeća daju lokalnoj zajednici, kao i analiza i definicija modela koji može da unapredi dijalog između neprofitnih i profitnih preduzeća, radi sistematičnijeg radnog uključivanja osoba sa mentalnim smetnjama.
Učesnici okrugnog stola bili su Miroljub Nikolić, Dina Rakin Daniele Bombardi, Michela Vogrig i Pietro Borioti.
-Verujem da će ovaj projekat osnažiti razgovor i putanju koja je postojala i u prethodnim godinama na području Šapca i Bogatića. Ovo su prvi značajni potezi socijalnog preduzetništva u Srbiji uopšte. Karitas Šabac će ovde preneti iskustva iz Italije i Evrope, gde od 2012. godine postoji aktivni razvoj ovog preduzetništva, koji je značajno porastao do sada. Srbija može primeniti njihova iskustva, a kroz servise koji već postoje treba pokušati ojačati ovaj tip ekonomije, izjavila je Michela Vogrig
Direktor Karitas-a Šabac Miroljub Nikolić, rekao je da je uveren da će se kroz projekat predstaviti dobar model socijalnog preduzetništva kao i savremen način rada sa osobama sa mentalnim smetnjama koji omogućava njihovo zapošljavanje.
-Realizacijom projektnih aktivnosti sagledaćemo iskustva iz Italije i uporediti ih sa mogućnostima u Srbiji, što će biti osnov za predlog i preporuku novog zakonskog rešenja sa jedne strane, a sa druge strane koristićemo iskustvo socijalnih kooperativa iz Italije u radnom uključivanju osoba sa mentalnim smetnjama. Italijanski model zaštite mentalnog zdravlja u zajednici je najbolji i koristi se kao primer u čitavom svetu. Italija je prva zemlja koja je sprovela proces deinstitucionalizacije i naša je želja da primenimo njihov model“, dodao je Nikolić.
Osim govornika i predstavnika partnera učestvovali su predstavnici Kabineta premijerke Republike Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Koalicije za razvoj solidarne ekonomije, socijalna preduzeća, obrazovne institucije, predstavnici kompanija i osobe sa mentalnim smetnjama, koji su krajnji korisnici projekta.
Ova aktivnost je deo projekta “Podrška Evropske unije aktivnom uključivanju mladih”, vrednog 4.7 miliona evra, koji finansira EU (IPA 2014) a kofinansira Vlada Republike Srbije. Projektom upravlja Ministarstvo finansija - Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije, dok su institucionalni korisnici projekta Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvo omladine i sporta.
Projekat za cilj ima da obezbedi veću društvenu uključenost mladih u Srbiji povećanjem zaposlenosti, omladinskih aktivnosti, radnog iskustva i preduzetničke prakse među mladima. Evropska unija i Vlada Republike Srbije su bespovratno dodelili 24 granta, koji će se realizovati u više od 35 gradova i opština u Srbiji do kraja 2021.godine.
Projektom upravlja Ministarstvo finansija - Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije, dok su institucionalni korisnici projekta Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvo omladine i sporta.
Projekti, koje sprovode republičke i pokrajinske institucije socijalne zaštite, opštine i gradovi, centri za socijalni rad, udruženja građana, fondacije i obrazovne ustanove, povećaće obim i kvalitet usluga na lokalnom nivou u obrazovanju i zapošljavanju, inovativnoj praksi i modelima aktivnog uključivanja, i na taj način ojačati društvenu uključenost mladih. Uticaj i konkretni rezultati projekta se očekuju na svim nivoima, a posebno u vezi sa povećanim kapacitetima relevantnih institucija u oblasti inovativnog razvoja i upravljanja merama aktivnog uključivanja mladih, razvoja politike u skladu sa najboljom praksom EU, kao i efikasniju upotrebu finansijske pomoći Evropske unije.
K.J.Đ.

Najnoviji broj

16. januar 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa