(30. maj 2019.)
43. „LAZINI DANI“ – STRUČNI NAUČNI SKUP

U čast najvećeg šabačkog lekara

Tradicija duga više od četiri decenije. Laza Lazarević postigao podvige na polju medicine. Stručnjaci iz cele Srbije. Cilj unapređenje zdravstvene zaštite
U čast najvećeg  šabačkog lekara
Više od četiri decenije traje tradicija okupljanja eminentnih medicinskih stručnjaka u Šapcu, sa područja Srbije i regiona na stručnom skupu „Laznini dani“. Susreti su istovremeno prilika za upoznavanje učesnika sa svim naučnim dostignućima u njihovoj oblasti, unapređenje zdravstvene zaštite svih, ali i čuvanje sećanja na delo, kako ističe dr Predrag Tojić, najvećeg lekara ikada rođenog u Šapcu.
-Možda ga narod više poznaje po književnim delima, pripovetkama koje je za vreme svog kratkog života stvorio, ali dužnost lekara je da ga pamte i kao velikog lekara koji je učinio čak i podvige na polju medicine. Laza Lazarević je autor 77 stručnih radova za svega deset godina, što je teško dostižno i danas, u eri informacionih tehnologija – istakao je dr Tojić.
Na skupu su predavanja držali najpriznatiji stručnjaci sa Vojnomedicinske akademije, Kliničkog centra Niš, Kliničkog centra Kragujevac, Instituta za plućne bolesti i tuberkulozu Kamenica. Oragnizator, Srspko lekarsko društvo (SLD), „Lazine dane“ smatra vrlo značajnim u nizu predavanja koje organizuju tokom godine, sve sa jednim ciljem.
-U Šapcu smo okupili najveće stručnjake, objedinili medicinu Srbije. Naš poziv je plemenit zbog misije koju ima, a to je unapređenje zdravstvene zaštite u našem narodu, u svim delovima Srbije. Tokom godine organizujemo oko 500 akreditovanih skupova, odnosno nekoliko hiljada predavanja – naglasio je Nedeljko Radulović, generalni sekretar Srpskog lekarskog društva.
Dvodnevne susrete lekara u Šapcu otvorio je gradonačenik Šapca Nebojša Zelenović, apostrofirajući odličnu saradnju SLD i Grada i zajedničku težnju za unapređenjem zdravstvene zaštite i njenu dostupnost svima.
-Ako neko neguje kulturu sećanja to je grad Šabac. Lepo je što se u Šapcu održava stručna manifestacija “Lazini dani” i čast što su gosti našeg grada uvaženi profesori i lekari. Mi smo kao Grad otvoreni da podržimo svaku ideju koja može da doprinese boljem zdravlju naših sugrađana. Šabac je otvorena sredina u kojoj ljudi žele da žive bolje, a to je nemoguće bez lekara, naveo je Zelenović.

Najnoviji broj

22. oktobar 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa