11. jul 2019.11. jul 2019.
GODIŠNjICE

Bela Crkva – Ponos slobodarske Srbije

Buntovnički duh Srbije brzo se širio na ondašnje sve republike i Jugoslavija se digla na ustanak, okupator nigde nije bio siguran, a početak je bio u srpskoj Beloj Crkvi
Već je 78 godina od prvih istorijskih pucnjeva španskog borca Žikice Jovanovića – Španca, kojim je označen na teritoriji Srbije, a s tim i Jugoslavije, početak oružane borbe protiv okupatora – dizanje ustanka.
Bela Crkva, mesto u opštini Krupanj, na Ivanjdan, svake godine slavi svoju slavu. U toj svečanosti, posle rata, svake godine učestvuje po nekoliko hiljada građana iz okolnih naselja, pa i šire. Španac je tada iskoristio okupljanje naroda da im prenese Odluku KPJ o dizanju oružanog ustanka. Te 1941. godine, kada je Hitler bez većih problema pokorio skoro celu Evropu, našla se jedna Srbija – buntovnička, koja svoju slobodu ne daje nikome bez borbe. Ta borba bila je teška i neravnopravna sa jednim ciljem – tuđe nećemo – svoje ne damo.

Buntovnički duh Srbije brzo se širio na ondašnje sve republike i Jugoslavija se digla na ustanak, okupator nigde nije bio siguran, a početak je bio u srpskoj Beloj Crkvi.

Ovakav buntovnički duh Srbije i danas traje, samo je sada usmeren na izgradnju Srbije, na širenje prijateljstva sa svim narodima sveta, na lepšu budućnost a da se ne zaboravi surova prošlost.

U Beloj Crkvi još postoji ona istorijska lipa pod kojom se narod na Ivanjdan okupljao, samo sada starija za 78 godina, ispod koje je Žikica Jovanović pozvao narod na ustanak. O ovom istorijskom događaju, kada bi mogla, lipa bi najviše govorila. Umesto njenog govora ona širi hlad gde se okupljaju na stotine građana i rodoljuba da se podsete tih istorijskih događaja i na one Žikičine prve ratne pucnje.
Na ovoj svečanosti, kao i svake godine, sve je počelo državnom himnom jer je svečanost bila na državnom nivou. Pored himne pripadnici Garnizona Šabac držali su počasnu stražu pored bisti Žikice Jovanovića, Miloša Pantića i Čede Milosavljevića, ratnih drugova Španca.
Posle himne sve prisutne, vrlo biranim rečima, pozdravio je predsednik opštine Krupanj Ivan Isailović. On se zahvalio svima koji su došli da odaju poštu palim borcima u Drugom svetskom ratu. Ispred biste Žikice i drugova položeno je mnogo venaca boračkih organizacija iz cele Srbije. Ispred Vlade Srbije venac je položio Zoran Antić. U ime Vojske Srbije venac je položila tročlana delegacija na čelu sa pukovnikom Draganom Bojićem. U delegaciji SUBNOR Šabac na čelu petočlane delegacije bio je predsednik GO SUBNOR Vladimir Ninković.
Juli mesec u bivšoj Jugoslaviji bio je državni praznik i mesec ustanaka. Posle ustanka u Srbiji digao se narod u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, BiH i Makedoniji. Ovim ustancima prethodila je Odluka KPJ za dizanje ustanka, pa je tako taj dan uzet za dan borca, koji danas obeležavaju sve republike, svaka na svoj način.
I ove godine u Šapcu je vrlo svečano obeležen 4. jul – Dan borca u prisustvu članova SUBNOR, Udruženja vojnih penzionera, Vojske Srbije, Udruženja za negovanje tradicija ratnika, GO SPS, Šabačkih socijalista i rezervnih vojnih starešina. Položeni venci na partizanskom groblju su izraz poštovanja i zahvalnosti svim palim borcima i nevinim građanima u borbi za slobodu. Ovom prilikom sve prisutne, kraćim govorom, podsetio je predsednik GO SUBNOR Šapca Vladimir Ninković.
Od prošle godine u mačvanskom selu Ševarice, na uređenom monumentalnom spomen obeležju za sećanje na pale borce u Prvom i Drugom svetskom ratu održana je glavna svečanost za ovaj kraj – obeležavanje Dana borca. Na spomen obeležju, među brojnim vencima bili su i venci Vojske Srbije i SUBNOR Šabac.
U ime naroda Mačve, koja je među prvima dala jedan partizanski odred – Mačvanski partizani – u ataru sela Glušci, održana je svečanost sa raznovrsnim sadržajem i polaganjem venaca. Ovde je o Danu borca govorio sekretar GO SUBNOR Šabac, Aleksandar Đenadić. U svom govoru, za mnoge do sada nepoznato o Ševaricama i šire izneo je više istorijskih podataka, a posebno o učešću Mačvana u Drugom svetskom ratu. Meštani Ševarica MO SUBNOR, potrudili su se da svečanost dopune i sadržajnim zabavnim programom.
Stevan Stojanović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa