1. avgust 2019.1. avg 2019.
NEPREDVIDLjIVO VREME DONELO VELIKE ŠTETE
U TOKU ANALIZA ZEMLjIŠTA

NEPREDVIDLjIVO VREME DONELO VELIKE ŠTETE

Nevreme koje je zahvatilo naše područje, po sagledavanju uzroka i posledica na seoskim područjima donelo je velike štete u poljoprivredi, a zagađenje u vidu podzemnih bujičastih voda, dovelo je do pojave teških metala u zemljištu. Po obilasku terena, a i po kordinatama, kretanju olujnog vetra i pravca kretanja visokih voda duž savskog nasipa desne strane od Šapca prema Bogatiću, stručni tim je konstatovao da su u osam sela bile poplavljene oranice a i dvorišta.
Zbog temperaturnih razlika, visoke vlažnosti, voda se jako teško povlačila, što je posledica sadržaja površinskih voda. Naime, mutne vode kako ih nazivamo, koje dolaze spiranjem zemljišta u okoline gde se nalaze otpadne vode od prerade, industrije, kao i klizišta gde su odroni, i gde ne postoji brana, koja zadržava vodu, te vode su sa sobom donele deo mulja koji se zadržavao na zemljištu. Pretpostavlja se da postoji velika verovatnoća, što ćemo znati kada budu urađene analize zemljišta koje su uzete sa terena, i vođenjem statističkih podataka u PSSS-u, da se voda kretala od Krupnja, vazdušnom linijom od 20-ak km, od jalovišta Stolice gde su ogromna klizišta i odroni na nesaniranom jalovištu koje svake godine usled nevremena prvo pogodi Krupanj, a zatim ostala naselja, kaže Danijela Gavrić, master analitičar zaštite životne sredine.
Po završetku analiza, gde će se utvrditi o kojim teškim metalima se radi, kao i njihovoj koncentraciji u zemljištu PSSS će obavestiti stanovnike prigradskih naselja o ovom problemu.
Prema rečima Darka Simića radi se od ogromnoj materijalnoj šteti poljoprivrednika, koji nisu skinuli žito na vreme, kukuruz koji se nalazio u poodmakloj fazi metličenja, neće moći da se vrše, na voćarstvu je ostavilo štete na gornem sloju habitusa na lisnoj masi, što će se videti u narednom periodu.
U mačvanskom delu to je nemerljiv gubitak pogotovu zbog poljoprivrednika koji se bave stočarstvom, jer su gajili poljoprivredne kulture tokom cele godine, a sada su ostali bez prinosa i hrane za stoku. Kada se završe sve ratarske kulture, za nekih mesec dana, imaćemo statistiku, koliki su gubici, kao i to što je Danijela iznela. A to su agrotehničke mere za eliminisanje teških metala i poboljšavanje zemljišta za narednu godinu.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa