10. oktobar 2019.10. okt 2019.
Oproštajno znamenje oktobra
Devetnaesti šabački Internacionalni bluz i džez festiva

Oproštajno znamenje oktobra

Izložbena postavka oktobra polako postaje zastarela, već je spreman naredni prikaz. Znamenje desetog meseca uskoro će u vitrine prošlog, u mrak sve dužih noći da odmori od svoje uloge. Ipak, čeka ga 330 i nešto dana sna, a odlučio je da se povuče u velikom stilu. Zna i kako, tradicionalno, uz džez, bluz, uz muziku što u taktu nosi prošlost, u noti krije sitno obeležje konkretnog podnevlja iz koga stiže, u improvizaciji čuva suštinu individualnosti veličanstvene biološke jedinke – čoveka.

Dovoljno daleko da još možete da isplanirste, a dovoljno blizu da se oseća radost. Kroz snagu iščekivanja prevazilazi razmake između sadašnjosti i budućnosti. Novi, 19. ŠABAČKI INTERNACIONALNI BLUZ I DžEZ FESTIVAL!

Gotovo dve decenije novih i starih imena, ali nikada jednoličnih, već viđenih i slušanih nastupa. Uvek je drugačije, jer ako je isto, onda to nije džez, ako podseća, onda nešto baš i nije kako treba.
Ove godine u tri dana, dva festivalska i jedan koji će sve to najaviti.

Počeće „otkačeni, počastvovani profesori“ iz Slovenije – PRISMOJENI PROFESORIJ BLUZA. Ko ih je slušao prethodne godine, zna kako umetnost dopušta da se spoji otkačenost i profesura, ko nije, nemojte sebe kažnjavati da dva puta propustite takvu priliku. Oni će biti tu za vas u „Stelini“. Biće to četvratk, 24. oktobar, negde oko 22 časa.

Tradicionalno, u petak i subotu, mesto vam je u Šabačkom pozorištu a tamo vas u petak, 25. oktobra čekaju ADAM KLEM i KVARTET VLADE MARIČIĆA (20:30) i BEOGRADSKI FANK KOMBO SEKSTET (22:00). U subotu (26.10) BRAMHA TRIO (20:30), iz stare zemlje novog imena, dole sa juga i BLUZ TRIO (22:00). U narednim brojevima „Glasa Podrinja“ daćemo mali „takt“ naznake šta vam donose pomenuti. Slušali ili ne, biće neponovljivo, to nije obećanje, to je „samo“ logika ove muzike. Džez i bluz, različiti, međusobno isprepletani pravci su deo civilizacijskog toka, u njima se kriju davne želje i stremljenja usađena u genetski kod čoveka. Oni su istovremeno poklič, otpor, podsmeh, zajedništvo.

Na kraju ćete možda osetiti sve „male vapaje“ običnih, a opet neobično talentovanih ljudi, možda vam kroz filter duše protrči istorija, možda se u mislima ocrtaju plantaže pamuka ili zadimljeni barovi, možda Nju Orleans postane, od grada u Lujizijani, metafora nečeg nedosanjanog, ali vrednog za približavanje. Možda ne bude ništa od toga, možda vas samo ono što ste čuli probudi neke zaboravljene sitne želje i pruži motiv da od sutra se malo vratite sebi.

Umeju to ove note, umeju da od oktobarske večeri stvore Božićno jutro u kome je sve moguće. Nemojte se iznenaditi ukoliko vam energija raznih instrumenata kanališe smiraj u telu i dobijete najlepši način za relaksaciju, možda i osećaj da noć, ona duga poznojesenja, donosi i poseban san. Jedino nema šanse da vam veče pre i posle nastupa bude isto, bez nekog novog kvaliteta.

Svakom ko izađe iz Šabačkog pozorišta u jednom trenutku će se putevi deliti, ka domu ili svirci, „jam session“. Opredeliteli se za opciju dva, dobijate još jednu dozu muzičkog adrenalina ili opuštajuću melodiju smiraja. Dok se niz grlo sliva omiljena tekućina, pred očima će se malo magliti od dima. U daljini, kao scenigrafija misli, saksofon govori svoje. Bićete u klišeu starih filmova, ali će to biti tako prokleto dobar osećaj.
D. Blagojević

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa