10. oktobar 2019.10. okt 2019.
Prvenac u Srbiji
DALjINSKI SISTEM GREJANjA NA TOPLU VODU U BOGATIĆU PRED NASTUPAJUĆU SEZONU

Prvenac u Srbiji

Među 40 u Evropi. Gubitak toplote na 2,5 kilometara samo jedan stepen. Isplativost za pet godina. Epilog višegodišnjih istraživanja stručnjaka Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu
Sve predhodne probe su pokazale da sistem besprekorno radi. Zvaničan početak obeležiće start nove grejne sezone u Bogatiću. To, uz dosta reči hvale stručnjacima Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu i isporučiocima specijalnih cevi iz Nemačke, posebno ističe predsednik Opštine Bogatić Nenad Beserovac, naglašavajući da praktično nema nikakvih prepreka za početak rada prvog daljinskog sistema grejanja na toplu vodu u Bogatiću, koji je "prvenac" u Srbiji i jedan od 40 sličnih u Evropi.
- Uspešna realizacija pomenutog projekta je izuzetno značajna, rekao bih ne samo za Mačvu. Naime prvi put na ovaj način treba da koristimo toplu vodu koja je pre skoro 40 godina otkrivena u utrobi plodne oranice. To je za nas važno, kao da smo otkrili nalazište ugnja ili nafte. Istina topla voda je godinama oticala, bez kontrole i tako dragocena geotermalna energija odlazila u nepovrat. Sada smo u prilici da je koristimo i to za zagrevanje. Prvo, radi se o 16.000 metara kvadratnih prostora u zgradama više javnih preduzeća u Bogatiću, a kasnije verujem kuća u celom naselju, kaže Beserovac.
On je na nedavnom skupu u Bogatiću izrazio posebnu zahvalnost stručnjacima Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu koji su glavni kreatori mačvanskog daljinskog sistema grejanja na toplu vodu. Predsednik ove lokalne samouprave nije propustio priliku da naglasi i dobru saradnju sa isporučiocima specijalnih cevi iz Nemačke, zahvaljujući kojima je gubitak temperature vode od bušotine BB1, 74 stepena Celzijusa do korisnika ( Dva i po kilometra), samo jedan stepen.
- Mislim da je cilj projekta postignut, a to je povećanje energetske efikasnosti i sigurnosti, kroz promovisanje održivih korišćenja geotermalnih resursa. Ovim postižemo i znatne uštede, a celokupna investicija uzimajući u obzir sadašnje cene drveta i uglja, može da se isplati za pet godina, kaže profesor Dejan Milenić sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, naglašavajući da se nastavkom rada njegovih predhodnika, pre svih kolega profesora Perića i Milivojevića, samo finalizuje jedan vredan projekat.
Milenić najavljuje i novi posao na grejanju celokupne varošice na toplu vodu. To bi prema njegovim rečima trebalo realizovati tokom naredne dve do tri godine, a ovoga puta osnovni izvor energije biće bušotina BB2. I ona se nalazi u Bogatiću, a procenjena energija kojom raspolaže je oko osam megavata, što je sasvim dovoljno za zagrevanje celog naselja.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa