10. oktobar 2019.10. okt 2019.
Četvrta industrijska revolucija
PREDAVANjE U STARTIT CENTRU

Četvrta industrijska revolucija

U Startit centru u Šapcu prošle nedelje održano je predavanje na temu: Četvrta industrijska revolucija. Prisutni su mogli da se upoznaju o njenom značaju, i mogućnostima koje ova pojava donosi. Predavači su se usredsredili na probleme u poslovanju i oslobađanju od straha.
- Istorija za beleži četiri industrijske revolucije uključujući i ovu na čijem se pragu nalazimo. Prethodne tri su se već dogodile te letimičnim uvidom možemo zaključiti da se istorija ponavnja, s tim da se sve četiri industrijske revolucije nadovezuju jedna na drugu kaže - Zoran Jovanović ekspert za digitalnu transformaciju.
Prva industrijska revolucija počela je 1760. godine u Engleskoj. Pokrenuta je pronalaskom parne mašine. Za proizvodnju je korišćena vodena para.
Druga ili (tehnološka revolucija) desila se 1840. godine. Obeležena je pronalaskom električene energije. Unapređen je transportni sistem, primenjen naučni menadžment.
Treća, digitalna revolucija počinje 60-tih godina prošlog veka. Za nju je tipičan razvoj tehnologije. Ona je napredovala od analogne elektronike i mehaničkih uređaja do digitalne koju koristimo danas.
- Četvrta industrijska revolucija je započela proteklih godina. Nije daleko odmakla te još nije kasno da joj se priključimo. Nije prolazna stvar i još dugo će da utiče na naše živote - kaže Zoran Jovanović.
Često se pominju automatizacija i robotikao kao primeri. Istovremeno jedna od odlika četvrte industrijske revolucije je organizacija alata na drugačiji način.
-Čovečanstvo se mora upoznati sa novim tehnologijama, kompijuterima, sa digitalnim dobom da bismo mogli da funkcionišemo kao pojedinaci i društvo. Kada se radi o veštačkoj inteligenciji verujem da će uticati na našu budućnost. Tako je „Guglovo“ čedo „alfa zirou“ za nekoliko sati savladao prilično složenu igru šah. Najnoviji program pokazuje koliko se brzo usavršavaju roboti i veštačka inteligencija - ističe Jovanović.
Shodno predavanjima mogu se uočiti dva pravca četvrte industrijske revolucije: razvoj tehnologije i novi poslovni modeli.
Tehnologija će napredovati u okviru internet stvari. Veštačka inteligencija će raditi mnoge poslove koje trenutno rade ljudi.
Četvrta industrijska revolucija donosi promene u veštačkoj inteligenciji i robotici, autoindustriji (vozila bez vozača), 3D printanju...
Sve je stvar u svesti. Poslovi se ne gube. Oni evoluiraju kaže Vladimir Arautović dodajući da su za digitalizaciju u industriji važni kadrovi i znanje.
Srbija se bori i prati trendove, ima obarazovane ljude koji kreiraju ceo ovaj eko sistem. Što se tiče informacionih tehnologija, digitalne transformacije i privrednih aktivnosti borimo se da održimo korak sa naprednim svetom. Uz malo zaostajanje stremimo ka tome da ih stignemo, komentariše Arnautović.
M.G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa