16. januar 2020.16. jan 2020.
USKORO ISTIČE ROK ZA PREREGISTRACIJU ORUŽJA

Kazne za neažurne

Podsećamo sve vlasnike da svoje oružje moraju preregistrovati do 5. marta ove godine. Prvobitni rok bio je godinu dana ranije, ali je on pomeren i novih odlaganja, tvrde, neće biti.
Marta 2016. godine na snagu je stupio novi Zakon o oružju i municiji koji propisuje da se postojeći oružani listovi zamene novim, biometrijskim. Građani koji to ne učine do predviđenog roka moraće da plate kaznu, a rizikuju i da im bude oduzeto oružje. Kazna iznosi od 5.000 dinara do 150.000 dinara.
Iako se društvenim mrežama širi priča da se „Srbi razoružavaju“, odnosno da se oružje masovno oduzima u MUP-u kažu da to nije tačno i da dozvole ne mogu dobiti samo osuđivana lica. Ipak, potrebno je lekarsko uverenje i završena obuka o bezbednom rukovanju oružjem. Obuka se završava u roku od dva dana, a košta od 6.000 do 10.000 dinara u zavisnosti od vrste oružja. Lovci polažu i lovački ispit. Ko je ovo već položio ne mora da polaže ponovo, tvrde u MUP-u.
Prilikom zamene oružanog lista vlasnik je u obavezi da u policijsku stanicu pored starih isprava donese i oružje na uvid. Pored toga, potrebno je lekarsko uverenje kao i potvrda da se protiv njega ne vodi nijedan krivični postupak. Uz sve to neophodan je i dokument kojim se opravdava razlog za posedovanje oružja, odnosno za lovačku pušku to je lovna karta, za sportsko oružje potvrda o članstvu u nekom streljačkom klubu, a kod oružja za ličnu bezbednost potrebna je izjava zbog čega je bezbednost ugrožena, što će sve biti provereno radom policije na terenu.
Izdavanje novog, biometrijskog, oružanog lista košta 1.500 dinara, 600 za izradu obrazca i 900 za troškove izrade lista. Taksa za oružje sa olučenim cevima je 2.800 dinara, a za oružje sa neolučenim cevima je 1.330 dinara. Za više komada oružja iste vrste plaća se samo jedna taksa. Lekarsko uverenje košta i do 6.000 dinara. Pored ovih troškova lovci imaju i lovački ispit koji je 4.000 dinara. Na sve to treba dodati i cenu obuke za bezbedno rukovanje oružjem.
Svako ko želi u kući da drži oružje mora da ima i specijalni ormar za to.
Na jednom oružanom listu može da se registruje i do 10 komada oružja.
Zakonom je ukinuto trofejno oružje, kog je u Srbiji bilo više od 60.000.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa