16. januar 2020.16. jan 2020.
Šabački parlament je ogledalo demokratičnosti
GODIŠNjA KONFERENCIJA PREDSEDNIKA SKUPŠTINE GRADA ŠAPCA

Šabački parlament je ogledalo demokratičnosti

Šabački parlament je ogledalo demogratičnosti i mesto na kom svi odbornici koriste jednako pravo na zasutupanje svojih stavova, izjavio je predsednik Skupštine grada Šapca, Nemanja Pajić
Rad lokalnog parlamenta tokom 2019. godine bio je tema godišnje konferencije predsednika Skupštine grada Šapca, Nemanje Pajića, održane početkom ove godine u Gradskoj kući. Pored predsednika gradske Skupštine medijima se ovom prilikom obratio i sekretar Zlatko Ranković.
-Šabački parlament je ogledalo demokratičnosti i mesto na kom svi odbornici koriste jednako pravo na zasutupanje svojih stavova, izjavio je ovom prilikom predsednik Skupštine grada Šapca, Nemanja Pajić i dodao:
-Mislim da smo od atmosfere koja je vladala na konstitutivnoj sednici, a koja je po mom mišljenju bila neprihvatljiva, uspeli da stvorimo demokratične, parlamentarne uslove za rad, najvišeg zakonodavnog tela u gradu. O tome svedoči i aktivno učešće jednog broja odbornika u radu svake sednice, odnosno u statistici javljanja imamo i podatak da je na nekim sednicama bilo i više od 20 javljanja pojedinih odbornika.
Govoreći dalje o atmosferi sa zasedanja gradskog parlamenta, predsednik Skupštine grada Šapca ističe i da je on kao predsedavajući nastojao da svakom od svojih kolega obezbedi jednake uslove za rad, dok je svako od njih birao način na koji će zastupati građane i predstaviti svoje ciljeve i uverenja.
Od bitnih odluka, Nemanja Pajić je apostrofirao usvajanje budžeta za 2020. godinu u zakonskom roku, ističući da i ovaj budžet predstavlja nastavak odgovorne politike prema gradu, jer pokazuje odgovornost prema obrazovanju, socijalnoj zaštiti, kao i daljem razvoju infrastrukture i unapređenju uslova života građana.
-Skupština je pored redovnog rada, koji podrazumeva usvajanje programa poslovanja javnih preduzeća, kao i izveštaje o njihovom radu, usvojila i niz drugih važnih odluka. Napomenuo bih da smo na jednoj od hitnih sednica pružili podršku inicijativi meštana Štitara o izmeštanju trase Državnog puta I B reda Šabac-Loznica. Verujem da smo na ovaj način doprineli konačnoj odluci i izmeni trase ovog puta, što je važno za naše sugrađane, jer zastupanje njihovih interesa i jeste naš primarni zadatak- rekao je Pajić i govoreći o važnim odlukama napomenuo i davanje skupštinske saglasnosti za realizaciju projekta „Znanje o jagodičastom voću za bolji život“, kojim su obezbeđena sredstva za podsticanje proizvodnje jagoda u Goraždevcu i drugim srpskim selima u okolini Peći.
Iz rada Skupštine u protekloj godini, Pajić je izdvojio i usvajanje važnih strateških dokumenata, među kojima je i Strategija razvoja ljudskih resursa, što je prvi dokument ove vrste i jedan od preduslova za dalji planski razvoj grada i korišćenje sredstava iz fondova EU.
Na kraju izlaganja, predsednik Skupštine grada Šapca se zahvalio svim odbornicima koji su učestvovačli u radu skupštine prošle godine i dali svoj doprinos razvoju parlamentarizma u Šapcu.
-Važno je da na početku ove, izborne godine, još jednom pozovem sve na odgovornost u radu. Želim da svima uputim apel da se u političkom životu ponašamo odgovorno, zastupajići interes građana i predstavljajući svoje ideje. Na građanima je da to prepoznaju i vrednuju- poručio je Nemanja Pajić.
Sekretar gradske Skupštine Zlatko Ranković, uputio je novinare ovom prilikom u prošlogodišnju statistiku i izneo sledeće podatke.
-Tokom 2019. godine lokalni parlament je zasedao 11 puta. Održano je 7 redovnih i četiri hitne sednice. Najduže, nepunih 12 sati, se radilo 4. septembra prilikom 34. sednice, dok je najefikasnija sa 36 donešenih odluka bila 31. sednica održana 26. juna- istakao je Ranković.
U ovom sazivu, odnosno u prptekle tri i po godine, gradski odbornici zasedali su 38 puta, i doneli više od 800 odluka.

Izmene
U februaru 2019. godine, Skupštinu je zbog prerane smrti napustio Began Cicvarić. Na njegovo mesto i mesto Vladana Krasavca, koji je postao načelnik Mačvanskog upravnog okruga došli su novi odbornici: Jelena Pavlovići Rodoljub Jokić.


Kupovina „Zorka Standarda“
Odbornici Skupštine grada su u septembru usvojili odluku o promeni osnivačadruštva „Zorka Standard“ DOO Šabac, te je za osnivača, nakon kupovine iz stečaja upisan Grad Šabac, umesto ranijeg „Farmakoma MB“.


Koncesioni akt o poveravanju prevoza
Aprila meseca, na 30. sednici usvojen je Predlog kocesionog akta za poveravanje obavljanja delatnosti gradskog-prigradskog prevozaputnika na teritoriji grada Šapca i Odluke o dodeli naknade za pružanje usluga javnog linijskog prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju. Saglasnost na Predlog koncesionog akta, dala je i KOmisija za javno-privatno partnerstvo Vlade Republike Srbije.


T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa