20. februar 2020.20. feb 2020.
Potpuno nov i savremen izgled
NASELjE BENSKA BARA TRENUTNO NAJVEĆE GRADILIŠTE U ŠAPCU

Potpuno nov i savremen izgled

Nikada nije postojala ideja da se na prostoru parka i igrališta u Dr Andre Jovanovića izgradi parking. Ponuđena alternative da se izgradi moderan i bezbedan sportski teren na uglu ulica Svetozara Miletića i Kralja Dragutina
Centralno gradsko naselje Benska bara trenutno je najveće gradilište u Šapcu. Posle planiranih radova, popularne Bare će dobiti potpuno novo, savremeno ruho, a sa posebnom pažnjom i u dogovoru sa građanima projektovan je centar naselja u Ulici Dr Andre Jovanovića gde se trenutno radi punom parom.
Kompletna rekonstrukcija svih javnih površina ovog naselja podrazumeva obnovljene trotoare, saobraćajnice, površine za parkiranje, kao i uvođenje biciklističkih staza kroz ulice. Osim toga, planirana je zamena svih starih i dotrajalih instalacija i izgradnja čitave nove infrastrukturne mreže vodovoda, kanalizacije, grejanja i nove javne rasvete. Uređenje naselja će u bliskoj budućnosti pratiti i izgradnja javne garaže.
Ulica Dr Andre Jovanovića biće ulica sa usporenim saobraćajem, bez parkiranja.
- Čitava ulica - trotoari, biciklističke staze i kolovoz će biti popločani behatonom. To će usporiti saobraćaj i omogućiti bezbedniju igru na igralištu - kaže za Glas Podrinja Jana Bogdanović, master inženjer afhitekture i urbanista u Javnom preduzeću “Infrastruktura Šabac”.
Kada je reč o parku u istoj ulici, on će, prema njenim rečima, biti uređen kao poligon za igru svih uzrasta i podeljen u nekoliko segmenata, a ne parking.
- Nikada, ni u jednom trenutku nije postojala ideja da se umesto igrališta napravi parking. To jednostavno nije bila opcija. Svaki segment je nepravilnog oblika, obložen gumiranom podlogom i sa postavljenim spravama ili igračkama za različite uzrasti. Jedan deo je inkluzivni, sa spravama za decu sa invaliditetom. Tu je i vežbalište koje mogu koristiti i stariji sugrađani za razgibavanje. Klupe su dizajnirane kao kružne, oko velikih stabala ili standardne pravougaone, pored poligona za igru. Poligoni su urađeni prema najvišim standardima iz oblasti opremanja dečjih igrališta i sa atraktivnim spravama - ističe ona.
Osim ovog centralnog, u naselju će se izvesti još nekoliko manjih igrališta za decu, kaže Bogdanović i dodaje da će sadašnju artešku česmu zameniti česma sa pijaćom vodom iz vodovoda. Postojeća stabla su zadržana.
- Sadiće se nova stabla da bi se postojeći broj povećao i da bi se formirali drvoredi u ulicama gde ih sada nema. Postojeća stabla imaju izuzetne vitalne i dekorativne karakteristike i nastaviće se sa njihovim negovanjem. Svi pešački prelazi su prilagođeni pešacima, odnosno, kolovoz je na deonici prelaza podignut na nivo trotoara. Ovim je omogućen udoban, komforan, a pre svega bezbedan prelaz - napominje ona.
Iz parka u ulici Dr Andre Jovanovića je uklonjen sportski teren.
- Na radionicama su sami stanovnici okolnih zgrada apelovali da se postojeći teren izmesti, jer stvara veliku buku. Uvažavajući te sugestije, urbanisti su predložili da se centar uredi kao splet javnih površina i igrališta za decu, što je i potvrđeno u daljoj proceduri ovog projekta - objašnjava Bogdanović.
Kako naselje, ipak, ne bi ostalo bez sporstkog terena, predloženo je da se, na samo 150 metara od nekadašnjeg iskoristi prostor za izgradnju novog, savremenog i bezbednijeg sportskog terena koji bi bio obložen gumiranom podlogom. Radi se o prostoru koji se nalazi na uglu ulica Svetozara Miletića i Kralja Dragutina.
Član Gradskog veća Igor Marsenić ističe da je kompletan projetak, idejno rešenje, urađeno uz saradnju sa građanima u naselju Benska bara.
- Prvo istraživanje je urađeno tokom 2014.godine, kada su ankete o kvalitetu života i mogućnostima za unapređenje podeljene u preko 1000 stanova ovog naselja. Pristigli odgovori su obrađeni i implementirani u Studiju o revitalizaciji Benske bare, koja je mapirala najveće probleme- bezbednost, nedostatak uređenih javnih površina, nedostatak kanti za otpad, klupa i drugog mobilijara, nedostatak parking prostora. Kao glavni kvalitet je istaknuta lokacija naselja u odnosu na gradski centar i dostupnost svih gradskih sadržaja, kao i bogat zeleni fond - priča Marsenić.
Prema njegovim rečima, tokom 2016. godine organizovano je pet radionica sa stanovnicima ovog naselja i urbanistima, koji su zajedničkim snagama, kroz razgovor definisali centar u Ulici dr Andre Jovanovića kao prioritetan za uređenje.
- Uz podršku Grada, rešeno je da se osim naseljskog centra, pristupi uređenju čitavog naselja. Idejno rešenje za novi izgled centra naselja je predstavljen na izložbi u decembru 2016.godine u MZ Donji šor, a svi stanovnici su pozvani da izglasaju željeni budući izgled a ponuđena su im tri rešenja. Građani su pozvani tako što je JSP "Stan" kontaktiralo sve predsednike kućnih saveta, na zgradama su bili plakati a čitava akcija bila je i medijski praćena. Želje stanovnika koji su glasali su ispoštovane i deo su urbanističkog projekta - napominje Marsenić.
On posebno naglašava da je jedan od najvažnijih segmenata u celoj priči i nešto na čemu su posebno insistirali gotovo svi stanovnici ovog naselja, bezbednost.
- Mnogobrojni građani su nam kretali pažnju na problem bezbednosti i remećenja javnog reda i mira, i to je bio jedan od najvažniji segmenata o kojem je vođeno računa prilikom izrade idejnog plana. Javni prostor nije vlasništvo bilo kog pojedinca, ili grupe. Taj prostor pripada svim građanima - dodao je Marsenić.

Ima i nezadovoljnih
Prethodnih dana grupa nezadovoljnih građana, uglavnom mlađih ljudi, organizovala je proteste u parku u kojem se trenutno izvode radovi. Oni traže da se radovi obustave i da se prostor vrati u pređašnje stanje. Ne slažu se se time da u tom parku vise neće biti sportskog igrališta na kojem bi se deca igrala. Organizovali su i potpisivanje peticije sa ciljem da se sačuva teren. Ne pristaju da se teren izgradi da drugom mestu. Zanimljivo je da je taj teren svojevremeno bio rekonstruisan i da je postavljen koš za basket, ali da je uspeo da izdrži svega nekoliko dana.


Stanari zadovoljni
U razgovorima sa stanarima u ulici Dr Andre Jovcanovića, čuli smo da su izuzetno zadovoljni predloženim rešenjem za njihovu ulicu i park. Zbog straha za bezbednosti, pošto su im u više navrata lomljeni prozori i uništavane roletne, upravo iz tog parka, niko od njih nije hteo da nam zvanično to i kaže. Prema njihovim rečima, lepo je što će deca imati prostor za igru koji do sada nije postojao i da nije tačno da daca neće imati gde da se igraju.

N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa