20. februar 2020.20. feb 2020.
Sloboda se osvaja
Sretenjske svečanosti

Sloboda se osvaja

Srbija obeležava Sretenje kao podsećanje na 1804. godinu, kada je podignuta revolucija i počelo oslobađanje od Turske, i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije. Mišarski junaci nosioci barjaka slobode. Potomci čuvaju sećanje na slavne pretke kroz Sretenjske svečanosti
-Posle svojih najvećih uspeha Napoleon Bonaparta je upitao svoje generale ko je za njih najveći vojskovođa. Naravno, odgovorili su da je to on. Slavni Napoleon se nije složio i rekao „Tamo na Balkanu živi jedan Crni Đorđe koji je trešnjevim topovima i čobanima poljuljao temelje Osmanske imperije.“ Kada pominjemo ovu priču smatram da ona ne bi bila moguća da nije bilo bitke na Mišaru i da je upravo ovo mesto zaslužno za dobre vesti koje su odjeknule Evropom toga doba - rekao je Filip Rajković, član Omladinskog pozorišta „Vožd“ povodom Sretenjskih svečanosti na Mišaru.

Dan moderne države
Srbija obeležava Dan državnosti, kao podsećanje na Sretenje (15. februar) 1804. godine, kada je podignuta revolucija i počelo oslobađanje od Turske, i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije. Na zboru viđenijih Srba sa teritorije Beogradskog (odnosno Smederevskog) pašaluka doneta je odluka o podizanju ustanka protiv Turaka i za vožda je izabran Đorđe Petrović - Karađorđe. Prvi srpski ustanak najpre je zahvatio krajeve zapadno od Kolubare, Šumadiju i Pomoravlje. Čitav Beogradski pašaluk oslobođen je 1807. godine, a Mišarska bitka zauzima posebno mesto na mapi istorijskih događanja s početka 19. veka.
Kako bi sačuvali sećanje na junake i borce za slobodu članovi Zadužbinskog društva „Prvi srpski ustanak Mišar“, Crkvena opština Mišar, Mesna zajednica Mišar i Društvo zadužbine Čupić iz Mačavnske Mitrovice, uz prigodan program obeležili su ovaj važan datum iz nacionalne istorije. Sretenjske svečanosti 2020. godine posvetili su pop Luki Lazareviću postavljanjem obeležja "Megdanište", posvećenog kod reke Dumače i mosta preko Obilaznog kanala gde su se po predanju sreli srpski komandant i Kulin-kapetan.
-Pop Luka je pobedio neprijatelja i zaslužuje da se zna za njegove uspehe i podvige, kako u borbi, tako i kada govorimo o upravljanju gradom. Naime, on je bio prvi gradonačelnik Šapca - podsetio je Stevan Simić, predsednik upravnog odbora Zadužbinskog društva „Prvi srpski ustanak Mišar“.

Megdani i junaci
Molitvenim pomenom Nikoli Čupiću, velikom srpskom dobrotvoru, unuku vojvode Stojana Čupića, u šabačkoj Sabornoj crkvi, nastavljene su Sretenjske svečanosti, dok je centralni dan bio 15. februara kada su predstavnici Grada Šapca, Zadužbinskog društva „Prvi srpski ustanak Mišar“, Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912 - 1920, Gradskog udruženja vojnih penzionera Šabac, Hajdučko - kozačkog bratstvo sa Žabljaka i narodni poslanik Zoran Živković položili vence kraj Spomenika Karađorđu i mišarskim junacima.
O Sretenju govorio je Zoran Živković, narodni poslanik ukazavši na značaj datuma u prošlosti, sadašnjosti, budućnosti, energiji, i podsticaju koji nosi.
-Sretenje je poseban dan, jer je srpska vojska pre više od dva veka donela slobodu pobedivši nesumnjivo brojniju tursku. Ipak, to nije uticalo na motivaciju i pobedu, jer ljubav prema porodici, roditeljima, zemlji, jača je od neprijatelja. Ona treba da nam bude podsticaj i primer za budućnost. Ustanici su mogli da se povuku, pobegnu iz bitke, da se, kako se to sada moderno kaže bojkotuju, ali pravi junaci to ne rade. Pravi ljudi izlaze na megdan - naveo je Živković i dodao da je naša dužnost da se podsećanjem na srpske heroje kroz istoriju, i danas ponovo izborimo za svoju slobodu.
- U Srbiji je davne 1835. godine donet liberalni "Sretenjski ustav", koji je prvi u Evropi predviđao podelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, ali nažalost, nisam siguran da je to ostvareno i danas, 185 godina kasnije.
M. Ž.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa