23. april 2020.23. apr 2020.
Setva  suncokreta  u Mačvi
REČ STRUČNjAKA

Setva suncokreta u Mačvi

Svedoci smo zadnjih vegetacionih sezona da klima vodi glavnu ulogu u setvi suncokreta, i kao po pravilu da se igra mačke i miša sa našim vrednim proizvođačima. Baš zato objasnićemo malo kako preduprediti klimatske loše strane koje mogu da se nađu na putu setve suncokreta. U našem okrugu se svake godine povećavaju površine pod ovom značajnom kuluturom, te je vredno ukazati na poljoprivrednim proizvođačima na njih.
U reonima sa vlažnijom klimom i hladnijim prolećem gde spada i naš region suncokret treba sejati od sredine do kraja aprila. Tamo gde proleće počinje ranije i gde je klima toplija, seje se u drugoj polovini marta. Novijim hibridima više odgovara setva u drugoj dekadi aprila i kasnije, jer prema iskustvu iz proizvodnje, manje obolevaju od bolesti.

Način setve suncokreta
Dubina setve suncokreta iznosi između 4 i 6 cm. Na laksim, peskovitom zemljištu najbolja dubina setve je od 6 do 8 cm, a na teškom ritskom zemljištu 4 cm. Za naše proizvodno područje optimalni broj biljaka po hektaru iznosi oko 50.000, a najpovoljniji vegetacioni prostor 70×25 cm. Ako je sejalica podešena da seje na 28 cm rastojanju u redu, za setvu jednog hektara potrebno je 3,7 kg semena. Ako se predpostavi da će prilikom setve u neke kućice ipak pasti dva semena umesto jednog, može se smatrati da je za hektar dovoljno 4 kg semena. Na taj način se zaseje oko 57.000 biljaka po hektaru, sto je za 14 % više od poželjnog broja biljaka za berbu.
Setva suncokreta može da se obavi mehaničkim ili pneumatskim sejalicama. Brzina setve mehaničkom sejalicom iznosi od 4 do 6 kilometara, a pneumatskom 6 do 7 kilometara.
Dipl.ing Darko Simić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa