30. april 2020.30. apr 2020.
Trenutno samo tišina
VATERPOLO: SUPER LIGA

Trenutno samo tišina

Čini se da je Vaterpolo savez najtiši i najmanje kreativan po pitanju nastavka takmičenja, odnosno Super lige koja tek treba da započne. U javnosti nema zvaničnihb predloga, ni ideja po pitanju nastavka i eventualnih promena u sistemu takmičenja. Bazeni su zatvoreni i koliko mogu igrači vaterpola, rade van bazena i čekaju odluku. Ni na sajtu VSS nema novih informacija.
Podsećamo, u aprilu je planiran početak Super lige, po mnogima jedne od najinteresantnijih do sada. Sistem je predviđao da šest ekipa međusobno odmere snage, odnosno da se susretnu ekipe koje nisu igrale u regionalnom takmičenju, a potom na osnovu tabele, četiri najbolja tima obezbede plej of. U polufinalu bi usledile dve utakmice, bolji od rivala bi se plasirao u finale, gde bi pobednik bio tim koji prvi ostvari dva trijumfa. Ukratko sistem kao i prethodne sezone. Samo još teoretski je to moguće sprovesti u delo čak i uz zgusnut raspored, jer su igrači ovog sporta najdalje od svog borilišta više od mesec dana, a vaterpolo zahteva najveću snagu. Ipak, alternativinih ideja nema.
Proglašenje šampiona je, sa stanovišta logike, teško moguće, odnosno opravdano. Na početnoj tabeli pred Super ligu, lider je kragujevački „Radnički“, ali je njegova bodovna zaliha stečena protiv objektivno slabijih rivala iz Srbije u nižem rangu regionalnog takmičenja (Vojvodina, Nais). Crvena Zvezde jeste izborila jedina plasman u plej of A1 lige, ali je u međusobnim mečevima protiv Šapca i Partizana osvojila manje bodova od aktuelnog šampiona iz našeg grada (Šabac 7; C. Zvezda 5), pri tome su „čivijaši“ jednom pobedili i jednom igrali nerešeno protiv Zvezde. Teško da bi trenutni rezultati mogli biti bilo kakav osnov da se neko sportski proglasi prvakom.
Vaterpolo je u probelmu i u drugim državama. U Mađarskoj su veliki sponzori napustili klubove, prekinuti su šampionati u Italiji i Španiji. Kapiten reprezentacije Srbije Filip Filipović se zalaže za letnju sezonu na otvorenom, bar u najjačim ligama, što bi, kako ističe bilo značajno i za popularizaciju ovog sporta, međutim, naglašava da je to samo njegova ideja teško sprovodiva. Kod nas je nerealna, jer poput problema sa brojem zatvorenih, u Srbiji postoji problem i otvorenih bazena, posebno spremnim da organizuju mečeve tokom leta, u večernjim satima.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa