Инфо

30. април 2020.30. апр 2020.
Тренутно само тишина
ВАТЕРПОЛО: СУПЕР ЛИГА

Тренутно само тишина

Чини се да је Ватерполо савез најтиши и најмање креативан по питању наставка такмичења, односно Супер лиге која тек треба да започне. У јавности нема званичнихб предлога, ни идеја по питању наставка и евентуалних промена у систему такмичења. Базени су затворени и колико могу играчи ватерпола, раде ван базена и чекају одлуку. Ни на сајту ВСС нема нових информација.
Подсећамо, у априлу је планиран почетак Супер лиге, по многима једне од најинтересантнијих до сада. Систем је предвиђао да шест екипа међусобно одмере снаге, односно да се сусретну екипе које нису играле у регионалном такмичењу, а потом на основу табеле, четири најбоља тима обезбеде плеј оф. У полуфиналу би уследиле две утакмице, бољи од ривала би се пласирао у финале, где би победник био тим који први оствари два тријумфа. Укратко систем као и претходне сезоне. Само још теоретски је то могуће спровести у дело чак и уз згуснут распоред, јер су играчи овог спорта најдаље од свог борилишта више од месец дана, а ватерполо захтева највећу снагу. Ипак, алтернативиних идеја нема.
Проглашење шампиона је, са становишта логике, тешко могуће, односно оправдано. На почетној табели пред Супер лигу, лидер је крагујевачки „Раднички“, али је његова бодовна залиха стечена против објективно слабијих ривала из Србије у нижем рангу регионалног такмичења (Војводина, Наис). Црвена Звезде јесте изборила једина пласман у плеј оф А1 лиге, али је у међусобним мечевима против Шапца и Партизана освојила мање бодова од актуелног шампиона из нашег града (Шабац 7; Ц. Звезда 5), при томе су „чивијаши“ једном победили и једном играли нерешено против Звезде. Тешко да би тренутни резултати могли бити било какав основ да се неко спортски прогласи прваком.
Ватерполо је у пробелму и у другим државама. У Мађарској су велики спонзори напустили клубове, прекинути су шампионати у Италији и Шпанији. Капитен репрезентације Србије Филип Филиповић се залаже за летњу сезону на отвореном, бар у најјачим лигама, што би, како истиче било значајно и за популаризацију овог спорта, међутим, наглашава да је то само његова идеја тешко спроводива. Код нас је нереална, јер попут проблема са бројем затворених, у Србији постоји проблем и отворених базена, посебно спремним да организују мечеве током лета, у вечерњим сатима.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa