Инфо

30. април 2020.30. апр 2020.
Како да верујем држави да ће ми помоћи ако знам да ми субвенције касне и по годину дана?
Пољопривредник из Змињака Драган Станковић:

Како да верујем држави да ће ми помоћи ако знам да ми субвенције касне и по годину дана?

-Пољопривредници су увек по мало у ванредном стању, или нас мучи време или држава, никада ситуација није сјајна, али ванредно стање због коронавируса, највише муке нам је задало због ограничавања кретања. Проблем је и у комуникацији, проток информација до пољопривредника је изузетно отежан, самим тим када нема комуникације држава не зна или није свесна свих проблема - каже Станковић
Коронавирус задао је муке здравственом систему широм света, па тако и у Србији. Међутим пољопривредници су се сусрели са великим проблемом, пре свега због ванредног стања и мера забране кретања. О животу српског сељака, проблемима у пољопривреди и коронавирусу на селу, у емисији “Право питање“ Регионалне телевизије Шабац говорио је Драган Станковић, члан Иницијативе „Село-град“ и одборник у Скупштини града Шапца, иначе дугогодишњи председник Савета месне заједнице Змињак-Скрађани.
Станковић каже да су на Српског сељака сви заборавили, истиче да се живот не разликује много у ванредном стању - лоше је и када је редовно.
-Пољопривредници су увек по мало у ванредном стању, или нас мучи време или држава, никада ситуација није сјајна, али ванредно стање због коронавируса, највише муке нам је задало због ограничавања кретања. Проблем је и у комуникацији, проток информација до пољопривредника је изузетно отежан, самим тим када нема комуникације држава не зна или није свесна свих проблема - каже Станковић.
Овај пољопривредник истиче да му није јасно кога пољопривредник угрожава на њиви својим кретањем, и додаје да је чекање на одлуку да се пољопривредницима дозволи кретање, нанело много штете.
-Само ћу један пример навести, стока не зна да чека, ако је хитно потребна нека ињекција а ветеринар не може да дође, питање је да ли ће та животиња преживети до јутра, а о штети по само једном грлу нећу ни да причам, она је за пољопривредника катастрофална - забринуто прича Драган Станковић.
Као председник Савета сеоске месне заједнице која обухвата чак два села Змињак и Скрађани каже да је град Шабац много допринео у борби против коронавируса.
-Добили смо маске, од почетка епидемије у селу нам се налази буре са дезинфекционим средством, у сваком моменту смо могли да се обратимо граду за помоћ, али нама је била потребна помоћ Министарства пољопривреде, нисмо могли да добијемо информацију ни од полиције ни од Министарства - казао је Драган Станковић.
На питање која грана пољопривреде је највише погођена проблемима због ванредног стања Станковић каже да су све у подједнако лошој ситуацији.
-Нема те гране пољопривреде где су сељаци сигурни у профит, било ванредно стање или не, то у Србији иде од немила до недрага, кад нечега нема онда је иоле добра цена. Ако се овако настави не можемо опстати - истиче Станковић.

ПОМОЋ ДРЖАВЕ У ВИДУ КРЕДИТА ЈЕ НЕОЗБИЉНА
- Да би пољопривредник преживео, измирио своје обавезе и враћао кредите које држава нуди као помоћ, мора да има зараду. Прошлогодишни пример на цени бикова нам је показао да је држава много пута погрешила. Дозволила је пољопривредницима подизање кредита за заснивање сточарске производње и шта се деслио, десио се страховит пад цене бикова. Сточари не да нису зарадили, били су у дебелом минусу, како онда мислите да враћају кредите, па макар они били и са минималном каматом? Кредит је добар када ви можете да улажете али не и да га потрошите - додаје Станковић.
Најављене мере помоћи неким пољопривредницима Драган Станковић оцењује као добре али има замерке.
-Свака мера или подршка ако је равноправно распоређена је добро дошла. Али, ја никако не могу веровати том Министарству пољопривреде да ће помоћи, ако већ нешто што је законски уређено није испоштовано. Исплата субвенција, које много значе пољопривредницима, не ради се на време. Осим што је ова власт смањила субвенције, оне данас касне и по годину дана – истиче овај пољопривредник.

ДРЖАВА ЈЕ НАПРАВИЛА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ СИРОМАШНИМ
-Сада стиже јагода и пољопривредници не знају где ће то пласирати, повртари су се нашли у проблему када су пијаце биле затворене, то показује да би пољопривредници морали да буду финансијски јаки за ванредно стање, како би издржали ових два, три месеца кризе. Држава не сме да дозволи да пољопривредници буду сиромшни, а дозволила је. Тачније, држава је пољопривреднике и направила сиромашним. То се види по сваком селу, пољопривредна домаћинства се гасе и нестају, држава мора што хитније да реагује - закључио је Драган Станковић гостујући у емисији Право питање на Телевизији Шабац.
РТВ Шабац

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa