Инфо

30. април 2020.30. апр 2020.
Како смањити ризик од инфекције Ковидом – 19 по повратку у радно окружење?

Противепидемијске мере у радном окружењу

Крај епидемије никако не значи да треба да престанемо да се придржавамо против епидемијских мера, нарочито ако се враћамо у радно окружење. Како би се смањио ризик од инфекције, по повратку у радну средину неопходно је да се придржавамо одређених препорука. Сви послодавци би требали да имају одштампане против епидемијске мере тј протоколе за понашање запослених.
Противепидемијске мере у радном окружењу
- Постављање дезобаријера на улазу у објекат где се одвија процес рада
- Социјално дистанцирање или „физичко дистанцирање“ значи држање физичког растојања од једног до два метра, како од колега, тако и од клијената.
-Често проветравање просторија у којима се одвија процес рада, ако користите клима уређаје трудите се да буду чисти и да се на време очисте и припреме за сезону.
-Заштитне маске користите уколико на радном месту пружате услуге људима или уколико постоји више од две особе у вашем радном простору. Обратите пажњу на правилно стављање и скидање маске и рукавица. Након скидања маске и рукавица обавезно је прање руку водом и сапуном. Маске и рукавице одложити у кесу за ђубре, а затим у безконтактну канту за отпатке са поклопцем.
- Правилна хигијена рукује веома важна мера личне хигијене али и против епидемијска мера. Руке треба прати сапуном и што топлијом водом јер је вирус осетљив на високу температуру (ван организма умире на температури вишој од 30 степен). Руке треба прати у трајању од 20 секунди, сваки пут када дођете на посао, пре јела, после употребе тоалета, након употребе папирнатих марамица након брисања носа, чишћења радног простора. Повремено руке треба дезинфиковати.
- Уколико сте на месту где не можете опрати руке или ако нису видноз апрљане, користите дезифиције нсе на бази алкохола у виду течности или гела.
-Одржавајте респираторну хигијену; Када кашљете и кијате:
Покријте уста и нос марамицом
Баците искоришћену марамицу у канту за ђубре
Избегавајте додиривање лица, очију, носа, уста посебно ако су вам руке прљаве.
Уколико кашљете или кијате то радите у папирнате марамице или у савијени лакат руке.
Ако кашљете или кијате носите заштитне маске.
- Ако осетите знаке прехладе, јавите се свом послодавцу иако сте у могућности немојте долазити на посао док вам прехлада не прође. Ако имате повишену температуру, отежано дишете, кашљете, потражите лекарску помоћ најбрже што можете а до посете лекару носите заштитну маску на лицу.
- Сваки запослени који пријави симптоме прехладе на послу неопходно је да се удаљи из радног окружења.
-Чешће дезинфикујте радне површине алкохолом или дезифицијенсом, (тастатуре, мониторе, мишеве рачунара, кваке, рукохвате, наслоне столица). Препорука је да се површине на радном месту бришу више пута у току дана хлорним препаратима.
- Исхрана; ако неморате, немојте конзумирати напитке и оброке док сте на послу. Препорука је да се храните код куће, или понесете купљен или направљен оброк да не би били у ситуацији да делите прибор за јело са осталим запосленим лицима.
-Препорука је да се забрани употреба дувана и дуванских производа јер њихова употреба онемогућава правилно коришћење и ношење заштитне опреме (маски и рукавица).
Спровођењем противепидемијскихмера смањује се могућност ширења инфекције Ковид-19.
Одсек за промоцију здравља Завод за јавно здравље Шабац

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa