Инфо

30. април 2020.30. апр 2020.
Душин кутак
ЈАЧАЊЕ ИМУНИТЕТА СОКОВИМА И БИЉКАМА: ФАРМАЦЕУТ ДУШИЦА НИКОЛИЋ

Душин кутак

У јеку пандемије, сви смо у потрази за препаратима који нам могу помоћи у јачању имунитета и борби са вирусима. Помоћ је у природи, њеним лековитим биљкама и препаратима произведеним од њихУ јеку пандемије, сви смо у потрази за препаратима који нам могу помоћи у јачању имунитета и борби са вирусима. Помоћ је у природи, њеним лековитим биљкама и препаратима произведеним од њих
Све је више заговорника популарне терапије соковима. Чињеница да се припремљени сок носи и попије касније у току дана, омогућава младим људима, који немају времена ни за доручак, да унесу витамине и минерале. Воће и сокови повећавају активност фермената и размену материја, а извори су витамина Ц, Б1, Б2, Б6, Е и А. Требало би их припремити од свежег, неоштећеног поврћа и воћа и одмах потопити, зато што и краткотрајно чување у фрижидеру убрзава врење и кварење, због чега губе лековитост и постају штетни, без обзира што не мењају укус.
Такоже, важно је истаћи да не могу да се пију у неограниченој количини и у дужем временском периоду. Најбоље је конзумирати их пар недеља, од 300 до 600 мл дневно. Многе даме су, у циљу смањења прекомерне тежине, узимале веће количине неколико пута дневно и на тај начин изазвале бројне тегобе везане за појачани гастритис и пробаву. Истина је да се многи пестициди везују за целулозу у биљкама, што ми цеђењем избегавамо, али и целулоза нам је потребна за варење, а повећана количина фруктозе у соковима може сметати органима за варење. Отуд појава гасова, надуваности и ретких столица...

Сок од шаргарепе
Сок од свеже шаргарепе, који је свима доступан, најбољи је извор витамина А кога организам брзо ресорбује, затим Б, Ц, Д, Е и К. Овај сок побољшава апетит, варење хране и структуру зуба. Маме које доје децу требало би да пију сок од шаргарепе, јер он штити нервни систем и одличан је код болести чира у желуцу, или дванаестопалачном цреву, повећава отпорност дисајних органа и нема му равног за побољшање енергије и снаге у пролеће. Сува кожа, дерматитис, коњуктивитис и друге болести очију, само су неке од тегоба које могу бити ублажене овим соком.

Сок од купуса
Сок од купуса је најбоље средство за зарастање чира на дуоденуму. Једина непријатност је стварање гасова и непријатан укус. Овај сок чисти организам, па је одличан у курама смањивања телесне тежине. Уколико дође до појаве гасова, најпре конзумирајте сок од шаргарепе две недеље, па тек потом сок од купуса. Комбинација ових сокова одлично је средство против пародонтозе. Одличан је и као средство против отока и опстипације, као и кожних осипа изазваних застојем садржаја хране у дебелом цреву. Додавање соли купусу је штетно и уништава му лековитост. Узима се од 200 до 400 мл два пута дневно, пре оброка.

Сок од першуна
Сок од першуна је један од најделотворнијих сокова и зато га не би требало пити више од 30 до 60 мл дневно. Може да се помеша са соком од шаргарепе или спанаћа. Изванредан је за размену киселина, штитну и надбубрежну жлезду и заштиту крвних судова, капилара и артерија од артериосклерозе. Одлично је средство код обољења уринарног, полног тракта и помаже у растапању каменчића у бубрезима, жучној кеси и мокраћној бешици. Сок од першуна, целера и шаргарепе изванредан је код катаракте и коњуктивитиса. Такође, спазам материце код менструалних болова нестаје редовним коришћењем овог комбинованог сока, а девојчице би требало да сведу на минимум конзумирање скроба, шећера и меса. За уморне очи од рада на компјутеру и код тегоба са отежаним дисањем, одлично је мешати га у односу 1 према 3. Не треба га пити код упале бубрега и не више од једне супене кашике одједном.

Експлозија априлских боја
Април је донео експлозију боја младих пупољака и младих листова разног дрвећа, које је веома лековито. Довољно је само узбрати и припремити, уз напомену да берете само биљке које познајете и да узимате само делове биљака који су неопходни за лечење, а да оставите биљци простор да се регенерише и размножи да би опет неком дала материјал за лецење.
Дивљи кестен
Дивљи кестен је за мене најлепша биљка. Његово снажно стабло и богата крошња са пуно цвасти која је праснула пред нашим очима за пар дана, пребогати су флавоноидима. Треба узети 50 гр цветова на 0.6л 50% алкохола и сачекати да одстоји две недеље. Смесу свакодневно пре употребе промућкати, процедити и чувати на тамном, не сувише топлом месту. Пије се 30 до 40 капи дневно, две до три недеље. Препарат дивљег кестена смањује згрушавање крви, јача зидове капилара и вена, спречава стварање тромба у крвним судовима и доприноси ресорпцији већ постојећег тромба. Препарат од плодова цветова или коре користи се за унутрашњу и спољашњу употребу код хемороида, поремећаја секреције жучи, хроничних поремећаја дигестивниг тракта, катара бронхија, костобоље, реуматизма, ишијаса тромбофлебитиса и проширених вена. Екстракт може да се користи и у купкама код неуралгије и мијалгије.

Пупољци брезе
Пупољци брезе су нам доступни, а одлични су код пробавних сметњи на које се сада људи највише жале. Рецепт: 10 гр пупољака на 100 мл 70%алкохола стоји две недеље, процеди се и пије 15-20 капи са 1/2 супене кашике воде пре оброка. Олакшава тегобе појачане желудачне киселине, чира на желуцу, користи се против тзв велике дечје глисте, болести коже, реуматизма, прехлада, хемороида, костобоље и непрекидног штуцања. Код вирусних прехлада пије се вруће, пар гутљаја на свака два до три минута. Споља може да се користи у лечењу рана, чирева, гнојних бубуљица, посекотина, декубитуса.

Јоргован
Јоргован, који је почео да опија својим мирисом, можемо да користимо и за лечење, не само као украс у вазама наших домова: 100 младих, свежих листова јоргована ставити у флашу и налити једном литром 40% алкохола. Оставити да стоји 14 дана и пити по једну кафену кашичицу у случају повишене температуре, или грознице. Код реуматизма и гихта пити 50 капи три пута дневно, у току три месеца. Може да се користи и за прављење облога код костобоље.

Љубичица
Не бисмо смели да пропустимо ни љубичицу, која је сада најлековитија, а може да нам помогне у лечењу запаљеног грла, астме, главобоље и гихта.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa