14. maj 2020.14. maj 2020.
ušteda u teškim trenucima
REAKCIJE NA ODLUKU GRADA O OLAKŠICAMA ZA UGOSTITELjE

ušteda u teškim trenucima

“Nismo se nadali pomoći koja je u poslednjem trenutku stigla od lokalne samouprave i meri se desetinama hiljada dinara”, Dejan Pavlović, vlasnik kafića “Lajf”. “ Pomoć Grada nam je zaista značajna, naročito za nas koji imamo veće bašte”, kaže Stefan Pribilović vlasnik kafića “Adonis”. Na ovom zakasnelom početku sezone i posle svega što se dešavalo, to nam mnogo znači i ja sam zadovoljan, Đorđe Ilić vlasnik “Malog Metropola”
Gradska uprava Grada Šapca donela je odluku da ugostitelje oslobodi plaćanja zakupa bašta za čitavu 2020. godinu. Na ovaj način Grad želi da pomogne vlasnicima kafića i restorana koji zbog vanrednog stanja nisu bili u mogućnosti da rade duže od mesec dana. Ušteda koju se šabački ugostitelji imati nije mala uzme li se u obzir da zakup jednom kvadratnog metra u prvoj zoni košta 25 dinara dnevno, a u drugoj zoni 22 dinara.
Šabački ugostitelji zadovoljni su ovom odlukom. Slažu se da će im ovo pomoći da prebrode krizu i gubitak nastao zbog toga što nisu radili tokom vanrednog stanja.
-Dočekali smo nespremni čitavu ovu situaciju, kao i svi drugi privrednici u Srbiji. Nismo se nadali pomoći koja je u poslednjem trenutku stigla od lokalne samouprave i meri se desetinama hiljada dinara. Zakup bašti nije uopšte mala stavka u našem poslovanju. Zahvaljujući i pomoći Vlade Republike Srbije koja se ogleda u plaćanju tri lična dohotka od 30.000 dinara i odlaganja plaćanja poreskih obaveza došli smo u situaciju da ugostitelji imaju šansu da prebrode ovaj izuzetno nepovoljan period za poslovanje. Treba da shvatimo da sada moramo da se oslonimo sami na sebe i da ne očekujemo više pomoć ni od lokalne samouprave ni od Vlade. Imamo sreću da ulazimo u letnji period kada je povećan broj gostiju. Ove godine veliki broj naših sugrađana verovatno neće ići na odmor i deo sredstava planiran da potroše na letovanju ostaće u Šapcu, kaže Dejan Pavlović, vlasnik kafića “Lajf” u Gospodar Jevremovoj ulici.
Ugostitelji se trude da poštuju sve propisane mere zaštite od virusa. Konobari su opremljeni zaštitnom opremom, a za goste važi distanca od dva metra i dvoje ljudi za jednim stolom.
-Konobari su nam zaštićeni kompletnom opremom, jer kontaktiraju sa velikim brojem gostiju i prvi su na udaru virusa. Lokalna samouprava nas je snabdela maskama, vizirima, rukavicama, dezobarijerama i dala nam jasne preporuke kako da se ponašamo, kaže Dejan Pavlović.
Stefan Pribilović, vlasnik kafića “Adonis” na Trgu takođe smatra da je pomoć Gradske uprave značajna, kako zbog prethodnog perioda, tako i zbog trenutne situacije koja je za ugostitelje i dalje nije povoljna.
-Pomoć Grada nam je zaista značajna, naročito za nas koji imamo veće bašte. Sigurno će nam pomoći da se izvučemo iz novonastale situacije, što zbog ovih mesec i po koje nismo radili i koji predstavljaju 10-15 odsto godine, što zbog smanjenog obima posla i sada. Poenta ugostiteljstva je da gostima bude prijatno u ugostiteljskom objektu, a nije baš takva situacija kada dođe konobar sa maskom i vizirom. Još jedna važna stvar je što su nam dozvolili da, zbog većeg razmaka između stolova, još malo proširimo bašte, kaže Stefan Pribilović i dodaje da ne očekuje da će se posao mnogo brzo vratiti na nivo na kom je bio pre pojave virusa.
-Najbitnije je da se što pre vratimo normalnom životu koji nam svima nedostaje. Goste u baštama opominjemo ukoliko ne poštuju mere i uglavnom nas poslušaju. Dobili smo dezobarijere koje smo postavili na nekoliko mesta, vizire, maske i sve to koristimo, navodi Stefan.
Đorđe Ilić, vlasnik “Malog Metropola” u Karađorđevoj ulici zahvalan je Gradskoj upravi na olakšici u poslovanju. Smatra da je to izuzetno pozitivna stvar i da će se na taj način ostvariti značajna ušteda.
-Očekivali smo neke ustupke i pomoć posle perioda u kom nismo mogli da radimo. Na ovom zakasnelom početku sezone i posle svega što se dešavalo, to nam mnogo znači i ja sam zadovoljan. Šteta koja je nastala u prethodnih mesec i po je nemerljiva, ali ovo će svakako ublažiti posledice i pomoći da sačuvamo radna mesta. Trenutno nam je broj gostiju manji za oko 50 odsto. Očekujemo oporavak na jesen, ili možda tek sledeće godine. Poštujemo sve preporučene mere. Obezbedili smo dezinfekciona sredstva za svaki sto. Od Grada smo dobili vizire, maske i rukavice za zaposlene, kaže Đorđe Ilić.

Pomoć ugostiteljima da zarade
-Ovo je način na koji Grad želi da pomogne ugostiteljima koji nisu bili u mogućnosti da rade tokom vanrednog stanja. Ušteda koju će imati na ovaj način je značajna i verujemo da će pokriti gubitke koje su imali tokom prethodnih šest nedelja kada nisu radili. Ugostiteljima smo podelili i oko 200 vizira i ta pomoć je bila simbolična, ali i značajna u smislu zaštite zdravlja kako zaposlenih tako i gostiju. Sa druge strane, oslobađanje od plaćanja zakupa bašti je konkretna i značajna pomoć koja treba da doprinese da ove godine ugostiteljska delatnost u Šapcu nešto zaradi, umesto da bude na gubitku. Ni po ukidanju vanrednog stanja oni nisu u mogućnosti da rade u punom kapacitetu i tako će biti sve dok virus bude postojao u našoj zemlji, odnosno dok bude bilo potrebno da se poštuju zaštitne mere. Nadamo se da će ugostitelji voditi računa da se sve te mere sprovode, a s obzirom da smo obezbedili uslove za njihovo poštovanje Grad će i dalje vršiti kontrolu po lokalima, naveo je načelnik Gradske uprave Milan Vasić.

M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa