4. avgust 2011.4. avg 2011.
XIII SAZIV LIKOVNE KOLONIJE MIŠAR

PUTEM ISTORIJE

U organizaciji Kulturnog centra i Zadužbinskog društva „Prvi srpski ustanak“ Mišar, a pod pokroviteljstvom Grada Šapca, prošle sedmice, od 27. do 31 jula, održan je Trinaesti saziv likovne kolonije Mišar. Deset učesnika iz Banja Luke, Vrbasa, Beograda, Novog Sada i Šapca tokom pet dana, pored rada u prostorijama OŠ „Jevrem Obrenović“ na Mišaru, obišli su kulturno-istorijska mesta, kao i manastir Kaonu
Sve je počelo 1999. godine kada je održana prva likovna kolonija u organizaciji Kulturnog centra i Zadužbinskog društva „Prvi srpski ustanak“ Mišar. Od tada tradicionalno okupljanje svake godine poslednje sedmice u julu mesecu ne prestaje. Cilj organizatora je da se na ovaj način ispriča istorijska potka koja je vrlo bitna i važna, kako je, prošle srede na konferenciji za novinare istakla Sonja Petrović, kustos galerije Kulturnog centra. Tom prilikom Dragiša Marsenić, akademski slikar i predsednik Zadužbinskog udruženja „Prvi srpski ustanak“ zaželeo je okupljenim učesnicima dobro oko, dobru ruku i dobru volju.
Ovogodišnji saziv započeo je obilaskom Trbušca i crkve na Oridu prvoga dana kako bi se umetnicima dao podstucaj za rad koji se svakoga dana odvijao u prostorijama OŠ „Jevrem Obrenović“ na Mišaru.
- Sve ove priče koje smo imali prilike da čujemo na otvaranju nešto je što iz ličnog obrazovanja znam o Mišaru i tim istorijskim događanjima. To je podsticaj da nađem neku novu ideju koja bi mi pomogla da uradim jednu sliku. Moje viđenje je, pošto se bavim modernom umetnošću, mislim da ću prevesti tu neku istoriju, neko vreme u ovo moderno vreme. To je veliki izazov koji želim sebi da postavim kada je u pitanju učešće na ovoj koloniji ““ rekao je Vidoje Tucović, akademski slikar i profesor na Likovnoj akademiji u Novom Sadu.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa