18. jun 2020.18. jun 2020.
RAVNjE U MAČVI DOBILO CRKVU

Za dva veka postojanja

Pravoslavni hram posvećen svetoj carici Jeleni i caru Konstantinu osveštao njegovo preosveštenstvo vladika Šabački Lavrentije sa sveštenicima Mačvanskog arhijerejskog namesništva
Darovanje u srpskom narodu je vekovima znak dobre volje da se nešto učini u životu za bolju budućnost mlađim generacijama. Meni je ta želja ispunjena, rekao je između ostalog, prošlog četvrtka profesor Toma Pavlović iz Ravnja, koji je bio i predsednik Građevinskog odbora, a SPC je ustupio imanje ( 30 ari u centru sela, pored škole ) na kome je izgrađena crkva. Impozantnu građevinu je osveštao vladika Šabački Lavrentije sa sveštenicima Mačvanskog arhijerejskog namesništva. Nova bogomolja u ovom selu posvećena je svetoj carici Jeleni i caru Konstantinu.
Ovom prilikom za izuzetne zasluge u gradnji hrama, odlikovan je Ordenom Svetog Nikolaja, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Uz njega veliku donaciju je dao Grad Sremska Mitrovica i drugi brojni donatori.
Kompletan utisak dopunjuje mural na zidovima koji opasuju portu crkve, a na njemu su 11 vladara iz srpske dinastije Nemanjića. Tu, na drugom zidu je i slika boja na Ravnju iz Prvog srpskog ustanka.
- Ovo je veliki dan za naše selo. Dobili smo bogomolju posle dva veka postojanja. U ime svih meštana Ravnja, u svakoj prilici za javnost ističem da ni naša generacija ne bi uspela da podigne ovaj velelepni hram da nije bilo nemerljive podrške Branislava Nedimovića, prvo kao gradonačelnika Sremske Mitrovice, a zatim i kao ministra poljoprivrede Srbije, zaključio je magistar ekonomskih nauka Radmilo Budečević, predsednik mesne zajednice Ravnje sa oko 400 domova, 1.200 žitelja i atarom od 2.600 hektara plodne mačvanske ravnice, na samom ušću Drine u Savu.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa