(23. jul 2020.)
PRISEĆANjA OLIMPIJACA – MINHEN 1972: PETAR FAJFRIĆ

ADUT ZA ZLATO IZ SENKE

ADUT ZA ZLATO IZ SENKE
Petar Fajfrić je već bio iskusan rukometaš, bronzani sa Svetskog kupa 1970, nije bio na prvobitnom spisku selektora Snoja i trenera Štencija. Sa ekipom Crvenke čiji je bio član, otputovao je u Bukurešt na pripreme. Jugoslovenski klub je bio oslabljen u susedstvu za dva reprezentativca, a očekivao ga je meč sa reprezentacijom Bukurešta koja je bila, u stvari, reprezentacija Rumunije, svetski šampion, u „uvežbavanju“ za Minhen. Crvenčani su pobedili 11:10, a baš do Vlade Štencija su stigle impresije sa utakmice.
-Bila je to senzacija. Od 11 golova, postigao sam pet i iznudio tri sedmerca, bio igrač utakmice, a uz to sam odlično čuvao Gruju, jednog od najboljih rukometaša sveta u tom trenutku. Pozvan sam da se pridružim pripremama. Na Trofeju Jugoslavije, gde su igrali i Rumuni, nisam dobijao priliku. Zabrinuo sam se, ali mi je Vlada predočio da sam tajni adut i da ne žele da znaju Rumuni kako ću biti u timu – priseća se početka 70-ih Petar Fajfrić, kasnije rukometaš i trener Metaloplastike.
Rukomet se u Minhenu vratio u olimpijski program prvi put posle Berlina 1936. Plavi su bili jedni od favorita i neskriveni cilj beše medalja, po mogućstvu zlatna. Najpre su savladani Japanci, potom Amerikanci i Mađari, domaća Nemačka i odlučivao je o finalisti meč sa Rumunijom.
- Znali smo kako protiv njih, iako su to uvek bili teški mečevi. Pobedili smo jedan razlike. Čehoslovačka je iznenadila plasmanom u finale, ali u tom duelu smo dominirali i zaslužili zlato. Sovjeti i dve Nemačke su imale solidne ekipe, ali slabije od naše. Medalja je mnogo značila i bila veliki vetar u leđa našem rukometu.
Zlato još sija u sećanju, ali ko je bio u Minhenu tog poznog leta ne može nikada pobeći od terorističkog akta i otmice izraelskih sportista. Dramu koju je režirala organiozacija „Crni septembar“ članovi naše ekspedicije gledali su uživo.
-Bili smo u paviljonu sa Amerikancima, a gledali smo pravo na deo gde su bili Izraelci, između je samo čistina. Video sam ujutru na balkonu jednog od pripadnika otmičara kako stoji sa oružjem, tek posle smo saznali o čemu se radi. To su Igre gde je postojala latentna opasnost za mnoge, tako i nas. Upozoreni smo pred put da postoje pretnje od emigracije. Putovala su sa nama i dva člana državne bezbednosti, upozoreni smo da se krećemo samo u grupi, srećom nije bilo problema.
Ipak, Šabac je posredno impresionirao stotine učesnika Igara još u SR Nemačkoj.
-Naše preduzeće „Obnova“ je pravilo opremu za sve olimpijce Jugoslavije. Imali smo fantastične kožne jakne boje tamnog zlata. Prilazili su i pipali, uvek govoreći „leather?” (eng. Koža), pitali su se da li je koža ili skaj, ja nisam znao engleski, te sam se uvek osećao zbunjen.
Raspored mečeva nije bio mnogo zgusnut, te su sportisti mogli da prate i druge sportove, imali su legitimaciju koja im je otvarala vrata borilišta.
-U blizini je bio turnir u hokeju na travi, a mene je privlačila atletika, redovno sam gledao kada je bilo slobodnog vremena. Sećam se Aki Bue, na 400 metara s preponama, atletičar iz male afričke zemlje, Ugande, koji je pobedio sve, srčano smo navijali za njega. Želeo sam da gledam i boks, ali je borilište bilo suviše daleko od olimpijskog sela.
Zlato su osvojili: Arslanagić (Borac BL), Bugarski (Crvenka), Fajfrić (Crvenka), Horvat (Partizan B.), Karalić (Borac Banja Luka), Lavrnić (Krivaja Zavidovići), Lazarević (C. Zvezda), Miljak (Medvešćak), Mišković (Crvenka), Pokrajac (Dinamo P.), Popović (Borac Banja Luka), Pribanić (Partizan B.), Selec (Borac BL), Vidović (BHSE), Zorko (Zagreb) i Živković (FAP Priboj na Limu). Savezni selektor: Ivan Snoj. Trener: Vlado Štencl.

MINHEN 1972.
Minhenske Olimpijske igre trajale su od 26. avgusta do 11. septembra. Nastupala je 121 država, 7.124 sportista koji su se takmičili u 28 disciplina. Najuspešniji je SSSR sa 99 medalja, SAD ima 94, Istočna Nemača 66, Zapadna Nemača 40.
Jugoslaviju je reprezentovalo 126 takmičara. Titule su zaslužili rukometaši i čuveni bokser Mate Parlov, Josip Čorak je rvački vicešampion, a ova dva drevna sporta su donela i dve bronze, Zvonimir Vujin (boks) i Zvonimir Nedić (rvanje) su se popeli na postolje.

D. B.

Najnoviji broj

22. oktobar 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa