3. septembar 2020.3. sep 2020.
Mnogima treba pomoć,  a pomoći malo
ASOCIJACIJA „DUGA“ U VREME PANDEMIJE

Mnogima treba pomoć, a pomoći malo

“Aktivizmom se bavim 16 godina i nikada se nisam ovako loše osećao. Bilo je dana kada sam bukvalno morao da odlučim, zbog malog broja paketa, kome ćemo pomoć odneti, a kome ne, ne zato što ne želimo, već zato što je nema dovoljno. Odlučivati na dnevnom nivou ko je više, a ko manje gladan i kome tog dana dostaviti pomoć za mene lično bilo je najteže iskustvo u aktivističkom životu. Mnogo je onih kojima je naša pomoć neohodna, a pomoći je bilo malo”, kaže Aleksandar Prica, predsednik Upravnog odbora Asocijacije DUGA iz Šapca
Sve probleme oko nedostatka pomoći za Asocijaciju DUGA i korisnike njenih usluga rešila je Vlada Švajcarske koja je u sklopu šestomesečnog projekta obezbedila sredstva za 1.069 porodičnih paketa težine 78 kilograma koji su sadržali: 25 kg brašna, 1 kg šećera, 1 kg soli, 2 l suncokretovog ulja, 3 kg testenine, 2 kg pasulja, 25 kg krompira, 15 mesnih narezaka po 400 gr. 30 pašteta po 150 gr, 2 kg pirinča, 30 jaja, 10 kesica supe po 65 gr. 2 sapuna – od 100 gr. 1 šampon od 1 litar i 3 kg. praška za veš.
Vlada Švajcarske rad Asocijacije DUGA na teritoriji Mačvanskog i Kolubarskog okruga u okviru odgovora na pandemiju KOVID 19 finansira 6 meseci, od maja do oktobra 2020. godine, a paketi su već podeljeni, sada je u toku pružanje usluga u okviru autrič metoda rada koji Asocijacija DUGA promoviše poslednjih 9 godina, a sprovodi ga punih 15 godina. Taj metod rada podrazumeva odlazak na teren i pronalaženje osoba koji pripadaju osetljivim društvenim populacijama u njihovom socijalnom okruženju, gde se oni osećaju najsigurnije.
Usluge koje tim Asocijacije DUGA pruža besplatno svojim korisnicima su: psihološka podrška, socijalne intervencije, izrada individulnog bezbednosnog plana u skladu sa primenom koncepta bezbednosne kulture, upućivanje korisnika kod drugih pružaoca usluga, kao i praćenje korisnika kod drugog pružaoca usluge, vozilima Asocijacije DUGA bilo gde na teritoriji Srbije.



Odmah nakon proglašenja vanrednog stanja, Asocijacija DUGA je svoje aktivnosti usmerila u cilju informisanja stanovništva o merama koje treba preduzeti u cilju sprečavanja inficiranja virusom KOVID 19. U te svrhe su terenski timovi ove organizacije od Saveta za javno zdravlje Šabac dobili sve potrebne informacije i materijale, koje su štampali i delili na terenu ali uz detaljna pojašnjenja šta to konkretno znači, pošto dosta osoba sa kojima rade nije pismeno. Pripremili su i odštampali materijale sa fotografijama, kako bi im objašnjenje bilo jasnije i kako bi i kada odemo sa terena mogli da imaju zabeležene informacije. Prilikom obilazaka, ostavili su im na materijalima i brojeve telefona Zavoda za javno zdravlje Šabac, ali i brojeve telefona aktivista DUGE, kako bi ih kontaktirali u slučaju da se pojave simptomi virusa KOVID 19.
Od početka pandemije, Asocijacija DUGA je podelila pakete za ukupno 1348 porodica u kojima živi 4393 osobe, od toga 719 maloletnih osoba.
Paketi humanitarne pomoći do sada su dostavljani osobama sa invaliditetom, osobama koje žive ili rade na ulici, osobama koje sakupljaju sekundarne sirovine, osobama koje za novac zarađuju radeći sezonske poslove, osobama treće dobi u selima i osoba koje žive sa HIV/AIDS-om.
„Trudili smo se da pakete pomoći dostavljamo pre svega porodicama koje nemaju apsolutno nikakva primanja, čak ni socijalnu pomoć ili hranu iz narodne kuhinje. Mnogo je naših sugrađana i sugrađanki koje za život zarađuju radeći sezonske poslove, na njivama, čisteći kuće ili radeći teške fizičke poslove. U vreme vanrednog stanja, pre svega policijskog časa o njima niko nije brinuo, a tada nisu mogli raditi, zbog toga je naš metod rada izuzetno značajan jer uvek mi pronalazimo osobe koje su ugrožene i zaboravljene. Takođe, osobe koje sakupljaju sekundarne sirovine, ali i naši stari na selima koji nemaju penzije ili imaju izuzetno male poljoprivredne penzije, a ne mogu da ostvare socijalnu pomoć pošto imaju zemlje iznad zakonskog maksimuma da bi je mogli ostvariti iako u tim godinama više i ne mogu raditi, su veoma ranjive populacije.“ Ističe Prica.
Potreba za najosnovnijim za život, hranom i sredstvima za ličnu higijenu je izuzetno velika, naročito za navedene grupe, jer Asocijacija DUGA pokriva one osobe koje nisu u sistemu socijalne zaštite i koji od države ne dobijaju nikakvu pomoć.



“Baka, koja sama živi u jednom mačvanskom selu, bukvalno u šumi u trošnoj kućici, bez struje i vode, a koja u toku leta radi po njivama kako bi za hleb zaradila, kada smo joj odneli prvi paket, pratila nas je pogledom sve dok je nismo izgubili iz vida, svo vreme dok smo odlazili stajala je na kapiji i bukvalno do zemlje se klanjala u znak zahvalnosti za hranu koju smo joj obezbedili”, objašnjava Prica.
On ističe da mnogi sezonski radnici ili osobe koje sakupljaju sekundarne sirovine, koji tokom cele godine rade, nisu na teretu države, ne primaju ni socijalnu pomoć ni hranu iz narodne kuhinje, a siromašni su, sada su na ivici egzistencije, uglavnom novac koji zarade od ovih poslova potroše u toku istog dana za hranu, a sada pošto ne mogu da se kreću ne mogu da zarade sebi za život.
“U mislima su mi stalno neki od njih, jedan naš sugrađanin od 68 godina koji u Šapcu sakuplja gvožđe i od toga živi, kako kaže “ponos mu ne daje da živi od socijalne pomoći i da hranu traži u narodnoj kuhinji”. Nije izlazio iz kuće, poštujući zabranu kretanja za starije od 65 godina i bukvalno je nekoliko dana gladovao dok mu nismo prvi paket doneli, komšije su zvale i prijavile nam njegovu situaciju”, opisuje Aleksandar Prica deo svakodnevice sa kojojom se susreću aktivisti Asocijacije DUGE.
I pored svih napora, aktivisti Asocijacije DUGA su svesni da ne mogu da pokriju sve pojedince iz ranjivih grupa. Zato im je neophodna pomoć jer, kako sami kažu, KOVID 19 je, osim mnogih iskušenja, pre svega stavio na ispit ljudsku solidarnost. Zato je neophodna pomoć svih dobrnamernih pojedinaca i organizacija kako bi neophodne namirnice i higijenska sredstva stigla do onih kojima su u ovom trenutku najneophodnija.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa