3. septembar 2020.3. sep 2020.
INICIJATIVA ZA ŠABAC BEZ SMOGA

KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV ODGOVORNIH

Na konferenciji za medije održanoj u utorak u Gradskoj kući, dr Dejan Pavlović je, u ime Inicijative građana ZA ŠABAC BEZ SMOGA istakao da ocena kvaliteta vazduha za grad Šabac nije odgovarajuća zbog neadekvatnog položaja mernih mesta i izbora zagađujućih materija koje se prate.
- Na to je ukazao i ZZJZ Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ koji je u izveštaju za 2019. godinu naveo da u Šapcu je vazduh zagađen supstancama kao što su sumpor dioksid koji ima trend blagog rasta proteklih godina, teški metali - kadmijum i cink, kao i amonijak koji može proizvesti mnogo PM2, 5 respirabilnih čestica koje prodiru duboko u pluća. Zato smatramo da se što pre moraju preduzeti mere unapređenja kvaliteta vazduha u Šapcu kako bi lokalni ZZJZ preduzeo adekvatne korake. Tražićemo i smernice od Batuta kako bismo znali šta da tražimo od lokalne samouprave i Ministarstva za zaštitu životne sredine zbog nadolazeće grejne sezone i očekivanog povećanog broja zaraženih od korona virusa u narednom periodu, istakao je dr Pavlović.
On je izrazio i sumnju u ispravno prezentovanje rezultata merenja koje obavlja lokalni ZZJZ, jer sve do formiranja građanske Inicijative ZA ŠABAC BEZ SMOGA i nezavisnih merenja obavljenih pod pritiskom ove Inicijative nekoliko godina unazad nisu nikad prikazali prekoračenje zagađujućih materija poreklom iz fabrike mineralnih đubriva Eliksir Zorka“.
- Proteklog vikenda u Šapcu je održana javna rasprava o studiji procene uticaja na životnu sredinu Projekta rekonstrukcije pogona za proizvodnju mineralnh đubriva Zorka Eliksir u Šapcu. Zahvaljujući informacijama koje smo izneli i video snimcima koje smo prikazali predstavnicima Ministarstva, ta studija je odbačena i biće poslata na dopunu i ponovnu doradu, što je velika pobeda građana Šapca koji se bore da se vazduh u Šapcu oslobodi zagađivača i supstanci koje se emituju iz Istočne industrijske zone, dodao je Pavlović.
Prema njegovim rečima, s obzirom da je i u drugoj polovini avgusta bilo zvaničnih informacija o zagađenju vazduha na šta je ukazala lokalna samouprava i ZZJZ, a da nadležne inspekcije ne reaguju, Inicijativa ZA ŠABAC BEZ SMOGA podneće krivične prijave protiv odgovornih.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa