26. novembar 2020.26. nov 2020.
Ukinimo sve vrste diskriminacije
„Inkluzija kroz podršku obrazovanju“ U OPŠTINI KOCELjEVA

Ukinimo sve vrste diskriminacije

Opština Koceljeva posvećena je poboljšanju uključenosti Roma u sistem kroz dobru praksu, kontinuirani rad, vidljive primere i zadovoljavajuće rezultate. Poboljšana komunikacija i međusobno razumevanje Roma i ostatka lokalne zajednice, ukidanje svih vrsta diskriminacije prema romskoj zajednici, mere poboljšanog vaspitanja i nege dece i mere koje vode ka poboljšanju dostupnosti obrazovanja
Opština Koceljeva 03. decembra 2020.g. završava projekat „Jednaki uslovi za svu decu “ koji za ciljnu grupu ima romsku decu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta i njihove roditelje. Partneri na ovom projektu su osnovna škola „Mića Stanojlović“, Koceljeva i udruženje građana „Centar za integraciju Roma“ iz Valjeva. Projekat se finansirao iz Programa Podrška EU inkluziji Roma, kroz komponentu 2 koju je realizovala Stalna konferencija gradova i opština. Vrednost projekta je 57.839,83 eura.
Po rečima predsednika opštine, Dušana Ilinčića, opština Koceljeva posvećena je poboljšanju uključenosti Roma u sistem kroz dobru praksu, kontinuirani rad, vidljive primere i zadovoljavajuće rezultate. Za opštinu Koceljeva poboljšana komunikacija i međusobno razumevanje Roma i ostatka lokalne zajednice, ukidanje svih vrsta diskriminacije prema romskoj zajednici, mere poboljšanog vaspitanja i nege dece i mere koje vode ka poboljšanju dostupnosti obrazovanja i njegov pristup svoj romskoj deci je ključan. Opština Koceljeva rešena je da prevaziđe sve postojeće praznine u pristupu predškolskim i osnovnoškolskim programima i da obezbedi da svako dete dobije poštene i jednake šanse za uspeh kasnije u životu. Predsednik je naglasio da opština Koceljeva već godinama radi na poboljšanju socijalno-ekonomskog statusa lokalne romske zajednice. Uspeh prethodnih projekata, sprovedenih uz pomoć Evropske komisije, svedoči o spremnosti i sposobnosti opštine Koceljeva da stalno poboljšava status lokalne romske zajednice sredstvima socijalne inkluzije i borbe protiv diskriminacije. Predstavnici institucija lokalne samouprave Koceljeve dele mišljenje da njihova misija socijalnog uključivanja romske zajednice nije završena i odlučni su u radu na daljem poboljšanju statusa lokalne romske zajednice, posebno u oblastima obrazovanja, stanovanja, socijalne zaštite, zdravstvene zaštite i zapošljavanja.

Opština Koceljeva rešena je da prevaziđe sve postojeće praznine u pristupu predškolskim i osnovnoškolskim programima i da obezbedi da svako dete dobije poštene i jednake šanse za uspeh kasnije u životu


Po rečima Ljiljane Josić, koordinatora projekta, cilj ovog projekta je obezbeđivanje jednakih prava i dostupnost obaveznog obrazovanja za romsku decu bez ikakve vrste diskriminacije. Specifični cilj ovog projekta je podizanje kompetencija lokalnih institucija i angažovanje romske zajednice u cilju pružanja podrške za potpun razvoj i dobrobit romske dece.
Glavna svrha ovog projekta su: obezbeđivanje jednakih ljudskih i dečjih prava za svu romsku decu; obezbeđivanje jednakog početka obaveznog obrazovanja za romsku decu i sprečavanje svih vrsta diskriminacije prema romskoj deci i lokalnoj romskoj zajednici.



Ovaj projekat je usredsredio svoje aktivnosti u pet pravaca:
• Sprečavanje diskriminacije u predškolskim i školskim obrazovnim institucijama.
• Osnaživanje roditelja romske dece s ciljem podrške i usmeravanja njihove dece kroz predškolsko i osnovno obrazovanje, kao i sprečavanje napuštanja obrazovanja.
• Rad sa decom predškolskog uzrasta s ciljem podizanja nivoa njihove spremnosti za pripremnu predškolsku i školsku ustanovu.
• Rad sa učenicima osnovnih škola s ciljem podizanja svesti o diskriminaciji i načinima njihovog sprečavanja.
• Osnaživanje kompetencija nastavnog osoblja, predstavnika romske zajednice i lokalnih instituta, kao i mobilnog tima kroz obuku.
Uz sve probleme koje nam je donela pandemija kovid 19, zatvaranje škola, ograničavanje okupljanja u zatvorenom prostoru, smatramo da smo ovaj projekat uspešno priveli kraju.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa