26. novembar 2020.26. nov 2020.
USVOJEN SET ODLUKA IZ OBLASTI LOKALNE PORESKE ADMINISTRACIJE

Porezi na cenovnom minimumu u Opštini

“Za nas je bitno da je prebivalište radnika u našoj opštini jer se tada taj prihod sliva u opštinu Koceljeva. Ako radnik ima prebivalište ovde, a radi u nekoj drugoj opštini, mi imamo prihod. Kada je reč o pravnim licima, porez na dobit ukoliko se iskaže, plaća se u mestu sedišta firme. Treba još jednom podvući da kada se govori o porezu na zemljište mi to nemamo i tu je porez nula”, tvrde u opštinskoj upravi Koceljeve
Set odluka, koje se odnose na lokalne poreske takse i naknade i koje će se primenjivati naredne godine, usvojili su odbornici u lokalnom parlamentu. Prethodno, to su učinili i članovi opštinskog veća.
Obrazlažući predlog odluke o određivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajuće nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2021-u godinu, šef lokalne poreske administracije Vesna Bojić napomenula je da se za parametre uzimao promet ostvaren od početka tekuće godine do kraja septembra meseca.
–Sav promet koji je ostvaren dao nam je cene iskazane u odlukama. One se iz godine u godinu razlikuju u zavisnosti od navedenih vrednosti u ugovorima u ostvarenom prometu. Ove godine nam je malo manja cena za građevinsko zemljište. Bila je 524 a sada je 475 dinara, dok su poljoprivredno i šumsko otprilike na istom nivou. I ove godine imamo prosečnu cenu za stanove, što znači da smo imali više od tri prometa za razliku od prošle godine. To je jedina razlika u odnosu na prošlogodišnju odluku. Za garaže i garažna mesta, za poslovni prostor i kuće za stanovanje nismo mogli imati prosečnu cenu jer nije bilo dovoljno ostvarenih prometa samo tih nepokretnosti- objasnila je Bojić.
Ostale odluke iz ovog seta su iste kao i prošlogodišnje. I dalje postoje dve zone na području opštine Koceljeva. Na pitanje da li je potrebno svake godine donositi odluke identične sadržine, posebno onu koja se odnosi na zone i u kojima nema finansijskih elemenata, šefica LPA je odgovorila da se to čini po preporuci državne revizije.
-Što se tiče zona, dve ih imamo na području naše oštine. Prvu, kao najopremljeniju i drugu, seoskog karaktera. Ni ovde nema nikakvih izmena u odnosu na prethodni period. Planom detaljne regulacije propisana je jasna granica između zona. Suštinska razlika između njih ogleda se u opremljenosti komunalnoj, infrastrukturnoj, blizini zdravstvenih ustanova, biblioteke, doma kulture, škole...druga zona je zona seoskog karaktera što znači da nema tu kompletnu komunalnu opremljenost i sve ono što ima prva u katastarskoj opštini Koceljeva varošica. Na području jedne opštine moraju da postoje najmanje dve zone i uglavnom sve manje opštine u našoj okolini ih toliko i imaju- istakla je Bojić.
Načelnik opštinske uprave Slobodan Vasić napomenuo je da se često među građanima čuje priča kako je ova opština sa porezima i dažbinama jedna od skupljih, što jednostavno nije tačno, jer je kada je reč o svim porezima ona pri samom cenovnom minimumu, odnosno jedna od jeftinijih. Visina pojedinih taksi nije menjana godinama. To je potvrdila i šef lokalne poreske administracije koja je rekla da je visina poreza na imovinu među najnižim, dok se sa druge strane porez na zemljište za fizička lica i ne naplaćuje, po čemu je koceljevačka opština jedna od retkih u Srbiji.
Sa tvrdnjama Vesne Bojić složio se i šef odseka za finansije Mileta Kovačević.
–Što se tiče naših lokalnih nameta sigurno smo mi na donjoj granici. Što se tiče pravnih lica neko ko registruje sedište firme u nekoj drugoj opštini čini to iz svojih ličnih razloga a ne zbog visine lokalnih poreza. Mi, kao lokalna samouprava ne gubimo mnogo. Ko ima sedište firme ovde mora da plati taksu za isticanje firme, porez na imovinu, poreze i doprinose za radnike koji su sa područja naše opštine- dodao je Kovačević, dok je načelnik odeljenja za privredu, poljoprivredu, saobraćaj, turizam, opštu upravu i javne službe Miodrag Tadić podsetio da je porez na zarade jedan od najvećih prihoda kod lokalnih samouprava, ukoliko se izuzmu transferna sredstva.
–Za nas je bitno da je prebivalište radnika u našoj opštini jer se tada taj prihod sliva u opštinu Koceljeva. Ako radnik ima prebivalište ovde, a radi u nekoj drugoj opštini, mi imamo prihod. Kada je reč o pravnim licima, porez na dobit ukoliko se iskaže, plaća se u mestu sedišta firme. Treba još jednom podvući da kada se govori o porezu na zemljište mi to nemamo i tu je porez nula. Za razliku od nas, mnoge opštine su već uvele naplatu poreza na zemljište, pa i neki od naših suseda, čiji su građani dobili rešenja koja se kreću od 10-50 hiljada. To su ozbiljna sredstva za naše poljoprivrednike i mi taj prihod nemamo. To je dobro za građane ali ne i za budžet. Ipak, moramo da imamo neku meru i da i građanima bude dobro- zaključio je Tadić.
V. Bošković

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa