Info

26. novembar 2020.26. nov 2020.
Usvojen treći rebalans budžeta Grada
ODRŽANA TREĆA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA ŠAPCA

Usvojen treći rebalans budžeta Grada

Odobrena sredstva za pokrivanje tekućeg poslovanja javnog partnera “Duge” za obavljanje gradsko - prigradskog prevoza. Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić saopštio je da je Vlada Srbije tog dana odobrila pokrivanje deficita Grada u 2020. godini u iznosu od 300 miliona dinara iz tekuće budžetske rezerve. Ni ovog puta nisu prisustvovali odbornici opozicije
Treća sednica Skupštine Grada Šapca održana je u petak. Na dnevnom redu su bile 24 tačke, a najvažnije od njih ticale su se budžeta i poslovanja javnih preduzeća.
Usvojena je odluka o završnom računu budžeta grada za 2019. godinu, zatim izveštaji o izvršenju budžeta do 30. septembra 2020. godine i treći rebalans budžeta za 2020. godinu.
Takođe su odobrena sredstva za pokrivanje tekućeg poslovanja javnog partnera “Duge” za obavljanje gradsko - prigradskog prevoza. Preduzeću “Duga” odobrena je isplata jednokratne pomoći u iznosu nešto većem od 18 miliona dinara, za pokriće najznačajnijih troškova za prevoz putnika na teritoriji Grada Šapca. Sredstva su obezbeđena smanjenjem nekih drugih rashoda.

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić saopštio je da je Vlada Srbije tog dana
odobrila pokrivanje deficita Grada u
2020. godini u iznosu od 300 miliona dinara iz tekuće budžetske rezerve


Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić saopštio je da je Vlada Srbije tog dana odobrila pokrivanje deficita Grada u 2020. godini u iznosu od 300 miliona dinara iz tekuće budžetske rezerve.
-Obećavali smo u kampanji da ćemo imati čvrstu i jaku podršku svoje države i to se obistinilo. Država je pomogla da neuravnotežen budžet i mnogo veći rashodi nego što su bili prihodi u 2020. godini budu pokriveni iz tekuće budžetske rezerve Republike Srbije. Mi ćemo u narednom periodu planirati uravnotežen budžet za 2021. godinu i nećemo imati potrebe za zaduživanjem Grada. Druga važna stvar na ovoj sednici je pokrivanje tekućeg poslovanja javnog partnera “Duge doo” kao koncesionara u ugovoru koji je potpisan sa Gradom. Hvalili su se u prethodnom periodu da će prevoz biti opterećenje za budžet u iznosu od nula dinara. Istovremeno, prethodni članovi Gradskog veća su doneli odluku da se na račun privatnog partnera isplati 22,3 miliona dinara. Mi smo u međuvremenu pregovarali sa privatnim partnerom “Dugom” i, uvažavajući sve mere zbog kojih je smanjen broj putnika, doneli odluku da se iz budžeta isplati nešto više od 18 miliona, što je nulto poslovanje privatnog partnera, odnosno pokrivanje direktnih troškova, rekao je Aleksandar Pajić.
Na sednici su usvojeni rebalansi programa poslovanja JKP “Toplana Šabac”, JKP “Stari grad”, i JKP “Parking Šabac” za 2020. godinu.
Aleksandar Pajić je najavio da će radnicima javnih komunalnih preduzeća biti isplaćena solidarna pomoć. Naveo je da je to zakonom predviđeno, ali da iz “nejasnih razloga” radnici nisu bili ispoštovani.
-Skupština Grada je donela odluku da svi programi poslovanja preduzeća koji su na ovoj sednici bili u rebalansu, da se zaposlenima isplate solidarne pomoći. To pravo će ostvariti i ona javna preduzeća koja sada nisu bili u rebalansu programa poslovanja. Imamo velikih problema sa tužbama radnika, jer se bahatošću pojedinih direktora u prethodnom periodu došlo u situaciju da je veliki broj tužbi i neostvarenih prava radnika. Mi ćemo se zalagati da sva prava radnika budu ispoštovana i da ljudi dobiju novac koji im pripada. Sva javna preduzeća koja pozitivno posluju će ući u ovu isplatu, a oni koji nerentabilno posluju neće moći to da isplate. Verujem da će naša javna preduzeća imati pozitivne bilanse u narednom periodu, rekao je Pajić.

PREDSEDNIK SKUPŠTINE GRADA šAPCA NEMANjA PAJIĆ JE REKAO DA ĆE Skupština u ovom sazivu adekvatno odgovarati na potrebe naših sugrađana, na potrebe realnog života


Sednica je održana uz saglasnost Zavoda za javno zdravlje i poštovanje svih epidemioloških mera. Ni ovog puta nisu prisustvovali odbornici opozicije, tako da je sednica završena brzo, bez rasprava među odbornicima.
-Na dnevnom redu smo imali jako značajne tačke, važne za funkcionisanje javnih preduzeća, ali i grada u celini. Neke tačke smo trebali da usvojimo dosta ranije, ali nismo mogli zbog izbornog procesa. Pre svega mislim na završni račun za 2019. godinu, kao i kvartalne izveštaje o izvršenju budžeta. Najznačajnija tačka je bila treći rebalans budžeta Grada Šapca za 2020. godinu i posebno me raduje da smo uspeli da pokrijemo deficit od 300 miliona dinara koji se pojavio. Uspeli smo i da uradimo aneks ugovora oko javno – privatnog partnerstva za gradski i prigradski prevoz.

Ostale tačke
Na trećoj sednici Skupštine Grada razmatrane su i usvojene informacije o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća čiji je osnivač Grad Šabac za 2019. godinu. Usvojen je predlog odluke o realizaciji budžeta jedinica lokalne samouprave u delu planiranih rashoda za usluge socijalne zaštite za 2020. godinu. Izglasan je i predlog odluke o usvajanju godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji Grada Šapca za 2020. godinu. Podržan je i nacrt plana održive urbane mobilnosti Grada Šapca 2020-2027.
Pred odbornicima se našlo i razrešenje i imenovanje više članova školskih odbora srednjih škola u Šapcu.


Značajno je da se taj ugovor nastavi i da naši sugrađani mogu da se oslone na Grad Šabac da će imati redovan prevoz. Gradsko veće je pokazalo kapacitet, a sve se vrlo brzo našlo i pred odbornicima koji su adekvatno odgovorili. To pokazuje da će Skupština u ovom sazivu adekvatno odgovarati na potrebe naših sugrađana, na potrebe realnog života i to se već vidi, rekao je predsednik Skupštine Grada Nemanja Pajić i još jednom pozvao opoziciju da dođe u Skupštinu i učestvuje u raspravi.
Očekuje da će se to i dogoditi u narednom periodu.
-Skupštini nedostaje opozicija. Rasprava nije ista sa ili bez opozicije. Treba da dođu i iznesu svoje primedbe. Samo na taj način možemo imati bolje odluke. Mislim da se radi više o njihovim unutrašnjim problemima, nego o nekim drugim koje su iznosili.
Odbornici su minutom ćutanja odali poštu preminulom patrijarhu Irineju.

M.M.

Najnoviji broj

21. januar 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa