8. septembar 2011.8. sep 2011.
GRADSKI SAOBRAĆAJ I PARKIRALIŠTA

GUŽVA, GUŽVA, E PA ŠTA JE

Prema broju vozila u odnosu na broj stanovnika, Šabac je u samom vrhu u Srbiji. Saobraćajne gužve na glavnim gradskim ulicama, naročito u vreme špica, postale su svakodnevica
Prema podacima saobraćajne studije rađene pre nekoliko godina u Šapcu, svakih 0,7 domaćinstava poseduje jedan putnički automobil. Međutim, saobraćajni kapacitet grada već dugo ne može da podnese ovoliku količnu vozila, pa su gužve na najprometnijim gradskim ulicama odavno postale redovna pojava. Gust saobraćaj u užem gradskom jezgru problem je naročito radnim danima. Jedan od razloga je i to što Šapčani radije koriste sopstvene automobile nego gradski prevoz, što bi znatno uticalo na rasterećenje saobraćaja, kao i na problem nedovoljnog broja parking mesta.
Situaciju dodatno otežava nedovoljan broj parking prostora za stanare, iako postoje standardi pri izdavanju dozvola za gradnju stambenih objekata. Prema studiji, oko 78 odsto vlasnika putničkih vozila imaju obezbeđena parking mesta u garažama, vlastitim dvorištima ili drugim regulisanim parkiralištima, a oko 22 odsto parkira vozila na neregulisanim površinama i na ulici.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa