10. decembar 2020.10. dec 2020.
Povezivanje privrede i obrazovanja
Treća faza projekta „Step seed“

Povezivanje privrede i obrazovanja

Gradska uprava ustupila kombi na korišćenje Centru za stručno usavršavanje za Trening centar. Treća faza uspešnog projekta usmerena na početak rada Akademije i najranjivije grupe pri zapošljavanju. U planu akreditacija još tri kursa. Proširenje kapaciteta. Cilj bolji i uspešniji radnik po meri poslodavca
Projekat Step seed ušao je u svoju treću fazu (Step 3) gde će već postojeći Trening centar na Letnjikovcu biti proširen za dodatnu zgradu, Akademiju za obnovljive izvore energije, uz dodatnu akreditaciju programa obuke za polaznike. Deo treće faze je i kombi koji je Gradska uprava ustupila na korišćenje Centru za stručno usavršavanje, ustanovi koja rukovodi Trening centrom.

Transportno vozilo su direktoru Centra uručili gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić. Čelnici su istakli da je vozilo, kao i sam trening centar put ka povezivanju privrede i obrazovanja.

- Dobro je da naš Centar brine o povezivanju sa privredom, o dostupnosti obrazovanja i usavršavanja i za one ljude koji su već zaposleni u firmama u našem gradu, ali i o olakšavanju onima koji žele da svoj kapital ulažu u grad Šabac, da dobiju edukovanu i obučenu populaciju koju će moći odmah da uključe u svet rada. Ovaj kombi će doprineti tome da se iz firmi korisnici Centra za stručno usavršavanje lakše prevezu ili u Centar ili oni koji završe svoju obuku u Centru odu u firme i u realnom okruženju nastave svoju doobuku do momenta kada budu poptuno spremni da se uključe u svet rada. Svi ovi projekti, ne samo međunarodni, već i u okviru države, doprinose boljem i kvalitetnijem obrazovanju kod nas, ali i boljem i uspešnijem radniku koji će na svom radnom mestu, u fabrici, da postigne onaj maksimum koji privrednici očekuju – istakao je gradonačelnik Šapca.



Kroz drugu fazu projekta Step seed, ističe predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić, kompletno je opremljen Trening centar, a treća faza je kontinuitet aktivnosti čiji je cilj veća zaposlenost. Činjenica da je vozilo obezbeđeno iz projekta koji finansira Austrijska razvojna agencija ukazuje da je moguće pronaći finansijere i van projekata Evropske unije i ministarstava, dodao je on,

-Pored nezaposlenih lica koja mogu kroz akreditovane kurseve da steknu određena znanja u trening centru, takođe i ljudi koji su već zaposleni i rade, mogu da izvrše doobuku i da steknu neke nove veštine i samim tim budu u prilici da zarade više i da konkurišu za neka bolja radna mesta. Nastavljamo promociju zapošljavanja i ono što je najbitnije u ovoj fazi je da gledamo one najranjivije grupe koje se najteže zapošljavaju, a to su žene i mladi. Upravo hoćemo da im ovim atraktivnim prostorom i atraktivnim kursevima, kontaktom sa privredom, olakšamo ulazak u proces obuke, a samim tim lakše dođu do posla – naglašava Nemanja Pajić.

Do sada je, kroz tri akreditovane obuke, znanje steklo 30 ljudi, a njih šest je već pronašlo zapošljenje, predstavio je direktor Centra za stručno usavršavanje Branko Filipović. Kako je naveo, dolaskom na obuku plaznici počinju i da razmišljaju na drugačiji način, te lakše stupaju u kontakt sa poslodavcem. Zahvalivši se na vozilu, Filipović je rekao da će kombi omogućiti sponu, ne samo samo sa privrednim subjektima, već i školama.

-Kombi će pomoći povezivanje i sa školama da mogu učenici da dođu na praksu, da vide ono što nemaju u svojim školama, da probaju rad na modelima, a nova zgrada će nam omogućiti da Akademiju za obnovljive izvore energije, za koju smo već i nabavili opremu smestimo i počenmo da radimo. To će nam otvoriti mogućnost za akreditaciju još više programa, u skladu sa potrebama tržišta rada. Od januara planiramo anketiranje poslodavaca, kako bi upoznali njihove potrebe – rekao je Branko Filipović.

Prema podacima rukovodstva Centra, uz postojeća tri programa, uskoro očekuju akreditaciju osnovnog kursa Engleskog jezika, a upućen je zahtev za još dva programa za instalatere opreme za obnovljive izvore energije, za proizvodnju toplotne energije i za proizvodnju električne energije.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa