Info

10. decembar 2020.10. dec 2020.
POSLEDNjI PODACI ZZJZŠ

Nagli porast broja zaraženih

Još 180 novih kovid pozitivnih slučajeva potvrđeno je iz uzoraka uzetih od utorka. Prema poslednjem izveštaju iz OB, u sredu ujutru u ovoj ustanovi su bila hospitalizovana 184 pacijenta
Još 180 novih kovid pozitivnih slučajeva potvrđeno je iz uzoraka uzetih od utorka, što je najveći broj do sada. Na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga od ukupno 955 uzetih uzoraka pozitivno je 355. Trenutno su u Šapcu aktivno obolele 1433 osobe.

Prema poslednjem izveštaju iz Opšte bolnice, u sredu ujutru u ovoj ustanovi su bila hospitalizovana 184 pacijenta. Obavljeno je 76 pregleda u trijažnoj ambulanti infektivnog odeljenja. Bila su 23 nova prijema i 18 otpusta. Na respiratoru se nalaze 3 intubirana pacijenta, dok je njih 8 na neinvazivnoj ventilaciji. Tokom utorka preminula su tri kovid pozitivna pacijenta.

Na odeljenju pedijatrije hospitalizovano je dvoje dece, a jedno je otpušteno na kućno lečenje.
Prema izveštaju ZZJZ od utorka, na teritoriji Šapca je bilo još 132 novoobolele osobe.

Tokom prethodne nedelje u Kovid ambulanti Doma zdravlja zabeležen je najveći broj pregleda od početka pandemije, i dnevni prosek bio je iznad 400 javljanja. Za vikend zabeleženo je nešto manje dolazaka, a samim tim i pregleda.
-Svakodnevno nam se javljao veliki broj sugrađana , od 400 do 464 pregleda je obavljano tokom smena. Za vikend bio je blagi pad pregledanih, subota 376, nedelja 373, a manje beležimo javljanja u kovid jedicni za Zdravstvenu zaštitu dece, gde je u subotu pregledano 51 dete, a nedelju 46. Iskazane brojke nam govore da smo na pravom putu kada je u pitanju poštovanje mera. Veoma je važno da nastavimo tako, bez opuštanja, istakla je direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Stanković nakon sastanka Štaba za vanredne situacije u ponedeljak i apelovala na građane prilikom dolaska na pregled lekarima saopšte simptome i prijave kontakte.

-Veoma je važno da se sugrađani jave na pregled i lekare obaveste o simptomima, koliko oni traju kako bi na osnovu toga bili adekvatno testirani. Brzi, antigenski testovi čiji rezultat dobiju u roku od 30 minuta se primenjuje kod pacijenata čiji simptomi traju do pet dana. Ukoliko traju duže od pet dana tada se radi PCR testiranje čiji rezultat bude poznat narednog dana. Naravno, važno je da istaknu da li su imali kontakt sa kovid pozitivnom osobom, kao i da prijave svoje kontakte, rekla je dr Stanković.

Načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Šabac dr Dragana Radojičić rekla je da je epidemiološka situacija u Mačvanskom okrugu i dalje veoma nepovoljna, kao i da je tokom prethodne sedmice testirano 4.892 uzorka, što je ujedno i najveći broj do sada.

-Kada je reč o starosnoj strukturi zaraženih, najveći broj obolelih je dobi od 35 do 49 godina i to je radno sposobno stanovništvo. Imamo i veliki broj osoba preko 65 godina koje su obolele, što je zabrinjavajuće. Mlađa populacija treba da smanji kontakte sa starijim osobama, navela je dr Radojičić.

Prema statističkim izveštajima sa početka sedmice odnos broja stanovnika i zaraženih u Šapcu je oko 36 odsto, što je nešto manji procenat u odnosu na ranije izveštaje.

-Kada se uzme u obzir broj obolelih na 100.000 stanovnika u Ljuboviji, Bogatiću i Krupnju je mnogo više obolelih. Aktivno obolelih je 3.044 u Okrugu, a 1164 u Šapcu, a to je podatak za proteklih 14 dana. Veliki broj osoba je u izolaciji, s obzirom da se radi o porodičnom oboljevanju, kao što je bilo i ranije. Kada su u pitanju škole prati se situacija, posebno nižih razreda. Tu imamo osam pozitivnih učenika, dodala je dr Radojičić.
Tokom juna i septembra Opšta bolnica je značajno povećala broj kiseoničkih mesta.

Deo sistema su protokomeri bez kojeg pacijent ne može dobiti terapiju nedavno je nabavljeno 25 novih protokomera, što znači 25 novih mesta. Ovo sve je realizovano sredstvima donatora. Privrednici Šapca su nam kao i do sada izašli u susret, i dugujemo im veliku zahvalnost, kao i Ministarstvu – rekao je dr Popović naglasivši da medicinski radnici ulažu veliki napor kako bi pacijenti bili adekvatno zbrinuti.
M. M.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa