10. decembar 2020.10. dec 2020.
Pogrešna politika režima u suzbijanju zaraze
ZZS I GRAĐANSKI DEMOKRATSKI FORUMA

Pogrešna politika režima u suzbijanju zaraze

Nebojša Zelenović, predsednik Zajedno za Srbiju, i Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma, najoštrije su osudili pogrešnu politiku režima u suzbijanju zaraze izazvane korona virusom, nakon održanog online sastanka sa prof. dr Zoranom Radovanovićem, epidemiologom, prof. dr Oliverom Stojkovićem i dr Srđanom Lukićem, pulmologom.

-Zahtevamo da Ujedinjeni protiv KOVID-a budu institucionalno uključeni u borbu protiv zaraze.
Vlast je zakasnila sa uvođenjem odgovarajućih mera. Podsećamo da su lekari, okupljeni u Ujedinjenji protiv KOVID-a, još 14. oktobra predložili jasan plan koji je neophodno sprovesti, a da se vlast o to potpuno oglušila.
Gubitak poverenja doveo je do nemogućnosti zavođenja reda. Zdravstveni sistem je ušao u dramatične probleme i rizik od nemogućnosti pružanja pomoći bolesnima i povećanje broja žrtava postalo je ogromno.
Izgovor da mere nisu uvedene zbog očuvanja ekonomije nije tačan. Odlaganje uspostavljanja reda dovelo nas je do povećanja broja obolelih i nužnosti preduzimanja drastičnih restrikcija. Takav pristup dovodi ekonomiju u rizik od izazivanja velikih gubitaka, koje bi bilo moguće izbeći.

Zdravstvo u Srbiji vode politički kadrovi, a ne sposobni i stručni ljudi. Nekompetencija ovih politikanata ugrožava živote i zdravlje ljudi.

Moguće je brzo napraviti promene boljom organizacijom.

Cilj je da niko ne sme da čeka na prvi pregled. Za sve teške pacijente mora biti obezbeđen bolnički smeštaj.
Za pacijente kojima je neophodan kiseonik, a mogu da budu lečeni u kućnim uslovima, naophodno je omogućiti ovakav režim.

Pandemija surovo kažnjava političku manipulaciju. Vreme je za mobilizaciju celog društva i angažovanje najsposobnijih ljudi u borbi protiv zaraze. Isključivo je vlast u Srbiji odgovorna ukoliko do ovoga ne dođe, stoji u zajedničkom saopštenju Zelenovića i Vuletića.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa