Info

10. decembar 2020.10. dec 2020.
ZA LAKŠU SVAKODNEVICU
Sastanak predstavnika Udruženja paraplegičara i Grada

ZA LAKŠU SVAKODNEVICU

Misija od osnivanja UPMO je rešavanje problema za osobe sa invalidietom, ali ne na štetu onih koji nemaju invaliditet. Cilj nastavak dbre saradnje sa Gradskom upravom. Dve nove kategorije u sferi socijalne zaštite. Saradnja na izradi normativnih akata
Saradnja Udruženja osoba sa invaliditetom i grada Šapca punih dvadeset godina kreće se uzlaznom putanjom. Novi izazovi se javljaju kontinuirano i cilj je da se reše u korist svih. Na tom zadatku Grad i Udruženje paraplegičara Mačvasnkog okruga traba da ostanu pouzdani partneri, zajednička je ocena predstavnika Udruženja i Grada posle sastanaka organizovanog na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Rukovodstvo Udruženja, tim povodom, ugostilo je u svojim prostorijama gradonačelnika Šapca dr Aleksandra Pajića i člana Gradskog veća Jelenu Milošević kojima su predstavili ovogodišnje aktivnosti i razgovarali o daljem unapređenju svakodnevice populacije osoba koje imaju neki vid invaliditeta.

Misija Udruženja od osnivanja je da poboljša položaj osoba sa invaliditetom.

- Drago mi je da Grad prepoznaje probleme osoba sa invaliditetom, ali prepoznaje i njihove potencijale i trudi se da ih adekvatno iskoristi. Jako važno je da smo uspeli, kroz prošlu godinu da realizacijom dva projekta da se za intelektualno očuvane osobe sa invaliditetom starije od 18 godina obezbedi usluga personalne asistencije, što je jedna od skupih, no i jako kvalitetnih usluga i namenjena je prvenstveno aktivnim osobama sa invaliditetom koji mogu, žele i daju doprinos, kako sebi, svojoj porodici i organizaciji, tako i društvu uopšte - rekao je sekretar UŠMO Slaviša Savić.

Grad Šabac će omogućiti lakši i kvalitetniji život osobama sa invaliditetom obećao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i dodao da su uvedene dve nove kategorije u oblasti socijalne zaštite.

- U prethodnom periodu grad Šabac je mnogo toga učinio da ove osobe budu ravnopravni članovi društva. U sferi socijalne zaštite uvedene su dve nove kategorije, to su lični pratilac za decu sa smetnjama u razvoju i personalni asistent koji je vezan za odrasle osobe sa invaliditetom. Za ove usluge grad Šabac na godišnjem nivou izdvaja oko 26 miliona, naravno u sferi parkiranja, što je vrlo značajno za ljude koji koriste automobile obezbeđeno je 50 parking mesta u našem gradu i oko 350 nalepnica je obebeđeno za 2021. godinu kako bi osobe sa invaliditetom mogle na kvalitetan i adekvatan način da se kreću po našem gradu i nesmetano da staju na mesta koja su za to predviđena. Uz lične poklone, za Udruženje pripremili sapune, alkohol, zaštitne maske za članove, jer ova pandemija, odnosno Kovid 19 je zajednička bolest protiv koje se borimo svi zajedno i pokušavamo da ovim ljudima pomognemo koliko god je to moguće - istakao je gradonačelnik Šapca.

Grad će biti podrška aktivnostima osoba sa invaliditetom, a zajedno će raditi i na normativnim aktima u domenu socijalne politike.

-Udruženja osoba sa invaliditetom su izuzetno značajan partner Gradu prilikom izrade strateških dokumenata kao što su Strateški plan socijalne politike grada, jer Udruženje upravo, iz perspektive svojih članova predlaže određene mere i aktivnosti kroz koje mi zajedno kreiramo neke aktivnosti na opšte zadovoljstvo i dobrobit svih naših građana - navela je član Gradskog veća zadužena za socijalna pitanja Jelena Milošević.
D. B.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa